Én nem vagyok egy nagy muffinos. Pedig a muffin alapvetően csak a forma, muffin formában lehet iszonyú finom sütit is csinálni és fűrészpor ízű száraz vackot is. Ígérem, ez az előbbi lesz. Csak annyiszor találkoztam már az utóbbival, hogy előítéletes lettem muffin-fronton. Pedig gyorsan elkészíthető, praktikus, könnyen szállítható süti, szóval megvannak az előnyei valóban. És ha még finom is... :)
A muffinok elkészítési módja általában a következő: külön-külön összekeverjük a nedves és a száraz hozzávalókat, majd a kettőt vegyítjük (nem szabad túldolgozni!) és formákba töltjük, megsütjük.
Ennek a verziónak a nedves hozzávalók adják a lelkét: a szaftos körte, a Nutella, pici körtepálinka és citromlé összeolvasztott keveréke. Nagyon fincsi!
Hozzávalók:
nedves anyagok:
- 22 dkg körte apró kockákra vágva
- 1 cs. vaníliás cukor/1 tk. vanília kivonat
- 1 ek citromlé
- 2 ek körtpálinka
- 6 dkg Nutella (kb. egy jó púpos ek)
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 1 dl joghurt
- 0,5 dl olaj (semleges ízű, pl. napraforgóolaj)
száraz anyagok:
- 6 dkg étcsoki apróra vágva
- 18 dkg liszt
- 1 ek kakaópor
- 2 tk sütőpor
Elkészítés:
Egy kis lábosban összeolvassztjuk a körtét, a Nutellát, a vaníliát a citromlével és a pálinkával. Majd félretesszük hűlni.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd lassan hozzácsurgatjuk az olajat és a joghurtot is belekeverjük. Jöhet hozzá a nutellás-körtés keverék, majd hozzáforgatjuk a külön összekevert száraz anyagokat. Így már nem keverjük sokáig.
Muffinformákba töltjük (kicsi és nagy is lehet, a minimuffin szerintem guszta egy falatos méret).
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha valaki hozzám hasonló módon nem rajong a muffinokért általában, akkor ezt mindenképp próbálja ki, nem fog csalódni. Aki meg eleve muffin-rajongó, az egyenesen imádni fogja!!!
Fotó: Fördős Peti
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!