Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Francia fordított almatorta: a tarte Tatin

vajban karamellizálódó cukor, rengeteg alma és egy vékony omlós tésztaréteg: mindez fejre állítva

2014. december 29. - HZsuzsi84

img_0212_2.jpg

A Tatin-torta lényege, hogy egy serpenyőben vajban karamellizálódó cukorban puhul meg az alma, majd rákerül egy vékony tésztaréteg, így megy be a sütőbe, és ha a tészta megsült, akkor ki kell borítani. Fantasztikus!

Számos mendemonda szól e sütemény eredetéről, de az bizonyos, hogy egy közép-franciaországi családi szálloda szakácsához, Stephanie Tatin nevéhez fűződik. Van aki azt tartja, hogy a nagy sietségben elfelejtette az almás réteg alá tenni a tésztát, amit így utólag pótolt, majd a fordított sorrend miatt, kiborította a végeredményt. De sokak szerint egy balesetnek köszönhető, mert véletlenül leejtették az elkészült tortát, ami így fejre állt. 

Akárhogy is történt, nem véletlen, hogy több mint 100 éve világ szerte sütnek fordított tortákat (nem csak almából), mert ami így a gyümölccsel történik, az valami csoda! 

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg savanykásabb fajta alma (pl. granny smith zöldalma) negyedekbe, vagy nyolcadokba vágva (mérettől függően)
  • 7 dkg vaj
  • 185 g cukor

az omlós vajas tésztához

  • 200 g finomliszt
  • egy nagy csipet só
  • 150 g hideg vaj kockákra vágva
  • 1 tojássárgája
  • ha szükséges pár ek. hideg víz (ez a tojás méretétől is függ)

a tálaláshoz édes tejszínhab, vagy vaníliafagyi 

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót és az ujjbegyeinkkel elmorzsoljuk benne a hideg vajat (nem szabad sokat tapizni, mert akkor elolvad a vaj és nem lesz omlós a tészta), ezt a műveletet egy késes betétű robotgépre is bízhatjuk. Utána a tojássárgájával és szükség esetén pici hideg vízzel, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük. 

img_0125.jpg

Egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben (amit sütőbe is lehet tenni!, ha műanyag nyele van, akkor vonjuk be pár réteg alufóliával) mérsékelt lángon összeolvasztjuk a vajat és a cukrot. Majd az almagerezdeket szépen körberakjuk a serpenyőben. Fontos, hogy szép legyen, mert a végén ez lesz a torta teteje. Minél szorosabban tegyük a gyümölcsöket, mert  picit összeesnek majd a sülés során, és akkor is szép maradjon a minta, ne legyenek hézagok.

Az almát kis lángon puhára pároljuk, közben egy szilikon ecsettel néha megkenegetjük a gyümölcsök tetejét, hogy felül is egyenletesen karamellizálódjanak. Bő fél óra alatt az alma megpuhul és a fölösleges leve elpárolog. Ekkor kör alakúra nyújtjuk a tésztát és beborítjuk vele az almát, a széleit betömködjük.  

img_0127.jpg

190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. fél óra alatt megsütjük, míg a tészta aranybarna nem lesz. Ha kész pár percig pihentetjük, majd egy hirtelen mozdulattal egy nagy lapos tálra borítjuk (a tálat ráborítom, majd egy gyors mozdulattal átfordítom az egészet). 

Édes tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival tálaljuk. Szürke téli napokat is mosolygóssá tevő desszert. 

img_0214.jpg

img_0217.jpg

Fotók: Fördős Péter 

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 



A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr616997941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása