Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy igazi olasz, igazi olasz étterme Budapesten

2015. június 16. - HZsuzsi84

Van jó pár olasz(nak mondott) étterem Budapesten. Ugyebár a leggagyibb pizzériák is hangzatos olasz nevet viselnek és akkor már azt hiheti az ember, hogy ott valami autentikus itáliaival fog találkozni. Nem rég egy eldugott kis étteremben voltam a belvárosban, ami a világ bármely pontján megállná a helyét. És nem folynak a csapból, pedig folyhatnának.  A tulajdonos a séf, aki a lelke ennek a kis helynek, és még csak nem is celeb. Ő Graziano Cattaneo és a Krizia Étterem. 10/9 Aki nem hiszi, járjon utána! :)

Egy házi tészta készítő esten vettem részt, ahol mi is kipróbálhattuk a kézzel készített házi durumtésztát, úgy ahogy a dél-itáliai nénik csinálják. Víz és durumliszt, semmi más. Se tojás, se olívaolaj, se só, semmi nincs a tésztában. Graziano pillanatok alatt gyúrt tökéletes állagú tésztát a két hozzávalóból, aztán  különböző formájú tészták elkészítését megmutatta. Mindezt családiasan, kedvesen, vidáman, szerényen. Nem olyan volt, mintha egy mesterséf tartana bemutatót, hanem mintha csak becsöppentünk volna a konyhájába és egy pohár bor mellett mesélt és közben tette a dolgát. 

img_2165_2.JPG

A képen a cavatelli tészta látható (az előtérben lévő darabot én csináltam :)). 

img_2166.JPG

Antipasti gyanánt egy citromos lazactatárral (Tartare di tonno al limone) melegítettünk be. Aki a nyers hal gondolatától megijed, az ezt kóstolja meg és garantálom rászokik. Reggelig bírtam volna enni... rajta fava babbal, kapribogyóval, nyers spárgakarikákkal, citrusosan, húúú még most is érzem az ízét a számban. Az ehető virágok díszítésként meg élővé tették az egész kompozíciót. 

img_2175.JPG

Majd ezt követte a primi piatti, azaz az első főétel, ami az általunk (is) készített cavatelli tésztából készült: házi durum tészta tengeri süllővel (Cavatelli fatti in casa con branzino pomodoro secchi e mollica).

img_2169.JPG

 

 

A tökéletesre készült süllő a pikáns paradicsomos mártásban, ropogós morzsával a tetején olyan könnyű fogás volt, hogy szinte hihetetlen, hogy ez egy tészta étel. Nem egy nehéz mártásban tocsogó tészta, hanem egy friss, üde, nyári fogás. A tengerparton éreztem magam annak ellenére, hogy egy hűvös budapesti estén egy alagsori étteremben ültem. 

Folytattuk a secondi piattival, azaz a második főétellel, ami egy csőben sült aranydurbincs volt spárgával  (Filetto di orata gratinato agli asparagi);sült újburgonyával. 

img_2172.JPG

Egy Amalfi parti édességgel zártuk az estet, eperszezonban mi más lett volna... 

img_2174.JPG

Könnyű citromos hab és friss eperszeletek, ez nekem elég is lett volna. Alatta egy citromos piskóta bújt meg, ami nekem picit száraz volt. El tudtam volna képzelni mondjuk a krémet, az epret némi morzsával egy pohárdesszertnek inkább, de az íze nem volt rossz.  

Egy szó mint száz, ha igazán olaszra vágytok, akkor ki ne hagyjátok a Kriziát. Autentikus, hangulatos, profi, megfizethető. 

Ha tetszett a poszt, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss bejegyzésről elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr257547162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása