Imádom az indiai konyhát. A fűszeres curryk olyan izgalmasak, hogy mindenféle zöldséget is nagyon jól feldobnak, szóval húsmentesen is fantasztikus fogásokat lehet csinálni. Ebbe a receptbe a csirke helyett kerülhet pl. csicseriborsó, édesburgonya, sütőtök vagy karfiol is.
Egy hétköznapi vacsorára készült ez a fogás, a gyorsaság (és a gyerekek) kedvéért sima jázminrizzsel, de ha van időm, akkor naan kenyeret sütök hozzá, szerintem azzal tunkolva a legnagyobb királyság. Most ki se tálaltam hű de szépen, és csak telefonnal lőttem róla este lámpafénynél egy gyors fotót , hogy kitegyem Instagramra, ahol özönleni kezdtek a kommentek, és mindenki a receptjét követelte. :) A nép akarata szent, íme a recept:
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 cm darab friss gyömbér
- só, bors
- olívaolaj, vaj
- 2 tk egész római kömény
- 2 tk egész koriander
- 1 tk mustármag
- 1 tk currypor
- 1/2 tk kurkuma
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 tk garam masala fűszerkeverék
- 1 tk cayenne bors (én ezt a gyerekek miatt kihagytam, utólag friss chilivel ízesítettük)
- 2 ek sűrített paradicsom
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 200 ml kókusztej
- 500 g csirkemellfilé vagy csirkecombfilé
- A tálaláshoz: jázminrizs, friss koriander
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágva egy aprítógépbe dobjuk és kevés olívaolajjal lezúzzuk. Nem csak az aprítás gyorsabb így, hanem ez a pép utána a serpenyőben sokkal hamarabb megpárolódik, és a szószt sokkal jobban sűríti, mint ha csak simán felaprítottuk volna. (Ezt a trükköt kb. 15 évvel ezelőtt láttam Jamie Olivernél, ő akkor egy rizottót indított így: hagymát, fokhagymát és zellerszárat zúzott le aprítógépben.)
A mustármagot, a római köményt és a koriandert száraz serpenyőben néha rázogatva addig pirítjuk, míg illatozni és pattogni nem kezd, majd egy mozsárban porrá zúzzuk. (ezt is lehet aprítógépben, vagy kávédarálóban is, de én a kézi mozsár szerelmese vagyok.)
A serpenyőben a hagymás-gyömbéres pépet kevés olívaolajon megpároljuk, majd rákanalazzuk a paradicsompürét és azt is barnulásig lepirítjuk. Rászórjuk az összes fűszert, majd felöntjük a paradicsom konzervvel és a kókusztejjel, sózzuk és borsozzuk. Ha túl sűrű lenne, pici alaplével vagy vízzel higíthatjuk. Közepes lángon addig rotyogtatjuk, míg a hús elkészül. Ha valaki túl darabosnak látja, botmixerrel zúzhat rajta egy kicsit.
A csirkét felkockázzuk/felcsíkozzuk, majd sózzuk, borsozzuk, és jó forró serpenyőben, ha kell két részletben, vaj és olívaolaj keverékén körbepirítjuk. Nem kell, hogy teljesen átsüljön, csak kapjon egy kis színt. Utána a raguhoz zuttyantjuk és együtt még főzzük pár percig.
Párolt rizzsel vagy naan kenyérrel körítve, jó sok friss korianderrel megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!