Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Whisky ropogós

feldob bárimilyen pohárkrémet, fagylaltkelyhet

2016. január 12. - HZsuzsi84

img_6844.JPG

Megkaptam Mary Berry, a "torták kriálynője" Desszertek c. szakácskönyvét, amiről azt hittem, hogy egy új könyv, aztán kiderült, hogy az 1991-es eredeti, átdolgozott kiadása. Nem tudom az átdolgozás mit jelent, mert számos "retro"-nak mondható recept van benne, de hát Mary Berry neve ikonikus a szakmában, szóval nem baj ha van egy ilyenje az embernek. Van benne egy recept, ami nem tudom, hogy utólag került-e bele, vagy már az eredetiben is benne volt, mert ha az utóbbi, akkor az nagy menőség. 25 éve ugyanis egyáltalán nem volt még divat ilyesmit csinálni. 

Brandy ropogós néven fut, egy hajszál vékony ropogós vajas-gyömbéres tészta, amit melegen fel kell tekerni, így kis szivarokat formázhatunk belőle. Nagyon szeretem a különböző pohárkrémeket, gyorsan és egyszerűen összedobható desszertek,

Én most brandy hiányában whiskyvel csináltam.

Hozzávalók (18 db lesz belőle):

  • 60 g vaj 
  • 1,5 ek. méz (az eredeti recept mézsűrűségű cukorszirupot ír)
  • 35 g finomliszt
  • 50 g porcukor
  • 1 kk. őrölt gyömbér (vagy mézeskalács fűszerkeverék) 
  • 1 ek. whisky (vagy brandy)

Egy kis lábosban összeolvasztjuk a vajat és a mézet, majd a tűzről levéve belekeverjük a cukrot, a lisztet, a gyömbért és a whiskyt. A masszát simára keverjük és sütőpapírral borított tepsire teáskanálnyi adagokat szétkenünk a kanál hátlapjával, egymástól 5 cm távolságra, mert terülni fog. 

A tésztakarikákat 180 fokos sütőben 5 perc alatt aranyszínűre sütjük. Nagyon figyelni kell, mert pillanatok alatt megég. A sütőből kivéve picit hűlni hagyjuk, majd egy lapáttal megfordítjuk őket, hogy a csipkés oldaluk kerüljön majd kívülre. Amikor hűlt annyit, hogy már hozzá tudunk nyúni (éppen nem forró és már elkezdett szilárdulni), akkor egy vastagabb fakanálnyélre feltekerjük és rácsra tesszük hűlni. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megszilárdul teljesen, és akkor már törik. Ha túlságosan kihűlne, akkor vissza lehet tenni a még meleg (de kikapcsolt) sütőbe, hogy visszapuhuljon. 

a5e796ea309ff202f1fff448e7ab31bd60b1f40230550ccbe84f8bea31c9731a_3.jpg

Zárható fémdobozban eláll, de párás levegőn megpuhul. 

Igazán különleges, elegáns kiegészítője bármilyen pohárkrémnek. A képen épp csokis karamellmousse látható. De azt is el tudom képzelni, hogy egy vékony csőrű nyomózsákkal meg lehet tölteni bármilyen krémmel/habbal. 

img_6844.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr358261030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása