Már megint egy keksz recept. 1. nem tudom megunni őket. 2. nem fogok kifogyni az ötletekből. 3. nincs annál jobb, mint a reggeli/ebéd utáni kávéhoz egy kis kekszet ropogtatni.
Ez egy sima 3:2:1-es linzer recept (ez a liszt:vaj:cukor arányát jelenti), egy kicsit felturbózva. Egyszerű, gyors, nagyon fincsi és még szép is. Mi kell még? Töltsétek fel a kekszes dobozokat!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt (én 2:1 arányban használtam sima és kukoricalisztet, attól olyan jó omlós lesz, de jó csak sima liszttel is)
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj
- 5 dkg durvára darált mandula
- 1 csipet só
- 75 g süthető étcsoki lencse (apróra vágott étcsokival is működik, csak azt nehéz ilyen szép apró szemekre vágni, anélkül, hogy a fele szétmorzsálódna, az meg picit megszínezi a tésztát, miközben összegyúrjuk, de ez csak esztétikai kérdés)
A liszt(ek)et, a porcukrot, a sót és a mandulát összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a puha vajjal. (ha nem állna össze egy ek. hideg vízzel tesszük gyúrhatóvá). Belegyúrjuk a csokilencsét és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órát.
A tésztát kb 1 cm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formára szaggatjuk, vagy derelyevágóval felkockázzuk.
180 fokos sütőben 7-8 perc alatt megsütjük, amint elkezd a széle egy picit világosbarnára sülni, azonnal kivesszük, ha túlsütjük kiszárad (mint a kekszek általában).
A bocis tejhez néhány kocka étcsokit mikróban felolvasztunk (nagyobb mennyiséget mindig gőz fölött szoktam, de pár kockára simán jó a mikró is): Az olvadt csokit egy kiskanál segítségével egy üveg bögre/pohár oldalára kenjük foltokban, majd óvatosan felöntjük ízlés szerint hideg/meleg tejjel. Ha hideg tejet használunk, az nem olvasztja le a csokit az oldaláról, akkor csak a látványnak adunk, ha forró tejet használunk, akkor egy kis kevergetéssel máris kész a turbó forrócsoki. Hogy csokisabb legyen a pohár aljára is csorgathatunk a csokiból. (Csak halkan mondom, nutellával is működik.)
Laktózérzékenyek figyelem! Ez simán működik mandula- vagy mogyorótejjel. Kifejezetten finom lesz belőle!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!