Vannak napok, amikor rá is ér az ember 2 percnél többet foglalkozni egy reggelivel és szüksége is van egy kiadós első étkezésre. Ehhez lehet egy remek tipp a sapanyol tortilla, ami nem összetévesztendő a vékony kukoricalisztes mexikói tortillával.
Én ezzel az étellel kb 15 éve találkoztam először, egy barátom jóvoltából, aki spanyolul tanult és sokat járt Spanyolországban. Az omlett szerű tojásos ételek világszerte ismertek, a spanyol verzió gyakorlatilag egy krumplis omlett, vagyis tojáslepény. Lepirított krumpli, hagyma amit körbefog a lágy tojásrántotta, így kell elképzelni. Egy kis friss paradicsommal, salátával szuper napindító. Le lehet utána futni a félmaratont.
Hozzávalók (2 főre)
- 3 tojás
- 3 szem krumpli
- 1-2 szál újhagyma vagy egy salottahagyma
- só, bors, petrezselyemzöld
Persze lehet maradék főtt krumpliból is csinálni, de a spanyolok simán sütnek ezért külön krumplit. Az elkészítésnek két módja van, lehet nyers krumplit viszonylag több olajban megsütni, és azt használni alapnak, de szerintem egyszerűbb és egészségesebb is, ha a krumplit egy picit előfőzzük, és utána csak lepirítjuk egy kis olívaolajon. Úgy biztosan megpuhul, de mégsem szív magába sok olajat. Én most például az előző napi rakott krumpliból kimaradt pár szem előfőzött burgonyát használtam fel, felkarikáztam és forró serpenyőben olívaolajon szépen körbepirítottam őket. Karikára vágott újhagymát szórtam közé, sóztam, borsoztam, majd a villával felvert tojást ráöntöttem.
Közepes lángon addig sütjük, míg az alja aranybarna lesz, akkor óvatosan megfordítjuk és gyorsan el is zárjuk alatta a lángot, a serpenyő hője már elegendő ahhoz, hogy a maradék nyers tojás is megszilárduljon, de nem szárad ki. Ha nagyobb adagot csinál valaki, akkor lehet hogy nehezebben megy a megfordítás, akkor érdemes kiborítani egy tányérra és úgy visszacsúsztatni a serpenyőbe. Pár percig pihentetjük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Egy kevés jóféle olívaolajat is locsolhatunk rá, egye fene! :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!