Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Spanyol tortilla

egy kiadós hétvégi reggeli

2016. február 04. - HZsuzsi84

spanyoltortilla.jpg

Vannak napok, amikor rá is ér az ember 2 percnél többet foglalkozni egy reggelivel és szüksége is van egy kiadós első étkezésre. Ehhez lehet egy remek tipp a sapanyol tortilla, ami nem összetévesztendő a vékony kukoricalisztes mexikói tortillával. 

Én ezzel az étellel kb 15 éve találkoztam először, egy barátom jóvoltából, aki spanyolul tanult és sokat járt Spanyolországban. Az omlett szerű tojásos ételek világszerte ismertek, a spanyol verzió gyakorlatilag egy krumplis omlett, vagyis tojáslepény. Lepirított krumpli, hagyma amit körbefog a lágy tojásrántotta, így kell elképzelni. Egy kis friss paradicsommal, salátával szuper napindító. Le lehet utána futni a félmaratont. 

Hozzávalók (2 főre)

  • 3 tojás
  • 3 szem krumpli 
  • 1-2 szál újhagyma vagy egy salottahagyma
  • só, bors, petrezselyemzöld

Persze lehet maradék főtt krumpliból is csinálni, de a spanyolok simán sütnek ezért külön krumplit. Az elkészítésnek két módja van, lehet nyers krumplit viszonylag több olajban megsütni, és azt használni alapnak, de szerintem egyszerűbb és egészségesebb is, ha a krumplit egy picit előfőzzük, és utána csak lepirítjuk egy kis olívaolajon. Úgy biztosan megpuhul, de mégsem szív magába sok olajat. Én most például az előző napi rakott krumpliból kimaradt pár szem előfőzött burgonyát használtam fel, felkarikáztam és forró serpenyőben olívaolajon szépen körbepirítottam őket. Karikára vágott újhagymát szórtam közé, sóztam, borsoztam, majd a villával felvert tojást ráöntöttem.

img_7089.JPG

Közepes lángon addig sütjük, míg az alja aranybarna lesz, akkor óvatosan megfordítjuk és gyorsan el is zárjuk alatta a lángot, a serpenyő hője már elegendő ahhoz, hogy a maradék nyers tojás is megszilárduljon, de nem szárad ki. Ha nagyobb adagot csinál valaki, akkor lehet hogy nehezebben megy a megfordítás, akkor érdemes kiborítani egy tányérra és úgy visszacsúsztatni a serpenyőbe. Pár percig pihentetjük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Egy kevés jóféle olívaolajat is locsolhatunk rá, egye fene! :)

img_7093.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr518358720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2016.02.04. 20:37:03

ne locsoljunk rá olajat. az volt a küzdés célja, hogy ne legyen olajos. az olaj nem étel, hanem segédanyag. kell a sütéshez, meg a fűszerek ízének kioldásához. amikor a cucc kész, már semmi szükség további olajra.

HZsuzsi84 2016.02.04. 20:40:53

@halaloszto: Hát ezzel azért vitatkoznék, mert néhány csepp jóminőségű olívaolaj kifejezetten egészséges, és ízben is sokat ad egy ételhez. Egy jóminőségű olívaolaj nem segédanyag, nem a sütéshez kell, hanem olyan akár a fűszer. De persze elhagyható, nem kötelező. De használatát semmiképp sem hasobnlítanám a bő olajban való sütéshez...

halaloszto 2016.02.04. 20:43:12

@HZsuzsi84: olivaolaj ízben hozzáad? hát szerintem semmit nem ad hozzá. max annak aki ünnepnapon használ olyat csak, ezért kicsit különleges neki. de persze mindenki csinálja úgy, ahogy neki ízlik, mert azért a végcél mégiscsak az hogy jól induljon a nap!

HZsuzsi84 2016.02.04. 20:49:13

@halaloszto: azt hiszem az lehet a baj, hogy nem kóstoltál még igazán jó minőségű olívaolajat. NEm a Bertolli, Monini és társai nem azok. Azok a "hulladékból" készülnek. Javaslom, hogy olvasgasd az igazoliva.hu oldalt esetleg kóstolj meg egy minőségi olajat és megváltozik a véleményed. És nem csak ünnepnapokon használom, elhiheted.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.05. 12:29:29

Ezt régebben úgy hívták, agglegény rántotta.
Van egy tippem a munka, de nem az idő minimalizálására:
A nyers, lemosott krumplit héjastól apró - 1,5-2 cm-es - kockákra vágjuk és 1-1½ evőkanál forró olivaolajra dobjuk. Jól átforgatjuk (pl. teflonos vokban), sózzuk borsozzuk (én kakukkfüvet, rozmaringot is teszek rá), és lefedve takaréklángon sütjük 15-20 percig, miközben időnként alaposan átrázogatjuk, de a fedőt nem vesszük le. Ha már megpuhult nagyra vesszük a lángot és addig pirítjuk, amíg már tetszik a színe. Innen már jöhet a tojás...
süti beállítások módosítása