Házi leveles tésztát gyúrni nagyon menő dolog, és isteni finom is, de kétségkívül elég macerás. Ha egy gyors finomságra vágyom, akkor nem riadok vissza a bolti leveles tésztától sem. Most egy mogyorós-csokis-banános fonatot készítettem, ami akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét. A töltelék kikeverése pár percet vesz igénybe, de ha valaki ezt is meg akarja spórolni, akár nutellával is csinálhatja. A banán nem fog megharagudni akkor sem.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (hűtött, előre nyújtott)
a töltelékhez:
- 2 banán felkarikázva
- 50 g törökmogyoró
- 50 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- 1 ek porcukor
- 1 ek kakaópor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
a tetjére: tojás, 2 ek porcukor + 2 ek tejszín, kevés mogyoró
A töltelékhez a vajat és a csokit gőz fölött összeolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A mogyorót 180 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuha segítspégével ledörzsöljük a héját. Aprítógépben durvára őröljük.
A vajas csokis keverékbe szórjuk a darált mogyorót, a kakaóport, a porcukrot, a fahéjat és a sót, majd jól elkeverjük. Kenhető masszát kell kapjunk, ha túl folyós lenne hűtőbe tesszük egy picit szilárdulni.
A tésztát letekerjük és a középső harmadára halmozzuk téglalap alakban a tölteléket, szépen elkenjük, majd elhelyezzük rajta a banánkarikákaz. A tészta két szélét átlósan kb 1 cm széls csíkokban bevagdossuk, majd felváltva jobbról és balról behajtogatva "befonjuk" a tészta tetejét. A végeket visszahajtjuk, egy villa segítségvel lenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A fonatot egy kenőtoll vagy szilikonecset segítségével megkenjük egy villával felvert tojással, hogy szép fényesre süljön. A tetejét megszórjuk durvára vágott mogyoróval.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Langyosra hagyjuk hűlni, majd tálalás előtt megcsurgatjuk a porcukorból és a tejszínből kikevert cukormázzal.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!