Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mogyorós-csokis-banános fonat

2017. április 13. - HZsuzsi84

fonat.jpg

Házi leveles tésztát gyúrni nagyon menő dolog, és isteni finom is, de kétségkívül elég macerás. Ha egy gyors finomságra vágyom, akkor nem riadok vissza a bolti leveles tésztától sem. Most egy mogyorós-csokis-banános fonatot készítettem, ami akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét. A töltelék kikeverése pár percet vesz igénybe, de ha valaki ezt is meg akarja spórolni, akár nutellával is csinálhatja. A banán nem fog megharagudni akkor sem. 

Hozzávalók: 

  • 1 csomag leveles tészta (hűtött, előre nyújtott) 

a töltelékhez: 

  • 2 banán felkarikázva 
  • 50 g törökmogyoró 
  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek kakaópor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só

a tetjére: tojás, 2 ek porcukor + 2 ek tejszín, kevés mogyoró 

A töltelékhez a vajat és a csokit gőz fölött összeolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A mogyorót 180 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt megpirítjuk, majd egy konyharuha segítspégével ledörzsöljük a héját. Aprítógépben durvára őröljük. 

A vajas csokis keverékbe szórjuk a darált mogyorót, a kakaóport, a porcukrot, a fahéjat és a sót, majd jól elkeverjük. Kenhető masszát kell kapjunk, ha túl folyós lenne hűtőbe tesszük egy picit szilárdulni.

A tésztát letekerjük és a középső harmadára halmozzuk téglalap alakban a tölteléket, szépen elkenjük, majd elhelyezzük rajta a banánkarikákaz. A tészta két szélét átlósan kb 1 cm széls csíkokban bevagdossuk, majd felváltva jobbról és balról behajtogatva "befonjuk" a tészta tetejét. A végeket visszahajtjuk, egy villa segítségvel lenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.  

A fonatot egy kenőtoll vagy szilikonecset segítségével megkenjük egy villával felvert tojással, hogy szép fényesre süljön. A tetejét megszórjuk durvára vágott mogyoróval. 

200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Langyosra hagyjuk hűlni, majd tálalás előtt megcsurgatjuk a porcukorból és a tejszínből kikevert cukormázzal. 

img_9833_large.JPG

img_9838_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr4212424165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása