Mikulás napján muszáj édességes receptet posztolni, ugye megértitek? :)
Még egészen kicsi voltam, amikor egy magazinban (azt hiszem a Magyar Konyhának a húsvéti száma) volt pár "mivel várjuk a locsolókat" recept, köztük ez a kókuszos-csokis csók. Akkor anyukámmal megcsináltuk, és azóta nem csak Húsvétkor, hanem Karácsonykor is (és kb. bármikor máskor is az évben) mindig van egy jó nagy doboznyi ebből a sütiből. Pofonegyszerű és nagyon finom! Liszt nincs benne egy gramm se (az eredeti receptben volt egy kanálnyi finomliszt, de a gluténérzékeny nővérem miatt mi ezt mindig kihagytuk, szerintem tök fölösleges bele). És ha nem vajjal, hanem margarinnal csináljuk, akkor laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók (kb. 25-30 db-hoz)
- 2 tojás
- 15 dkg porcukor
- 8 dkg vaj/margarin megolvasztva
- 8 dkg étcsoki apróra vágva
- 20 dkg kókuszreszelék
(paleo verzió: nyírfacukorral és vaj helyett ghível)
A tojást a cukorral és egy csipet sóval fehéredésig keverjük, majd (folyamatos keverés mellett) hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, végül a kókuszt és a csokit is beleforgatjuk. Evőkanálnyi halmokat teszünk egy sütőpapírral borított tepsire és légkeveréses sütőben 155 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Ha már szép színe van, akkor biztosan kész, egy picit ilyenkor még lágynak tűnhet, a tepsin kell megvárni, hogy kicsit kihűljön és utána leszedni a papírról. Jól záródó fém dobozban sokáig eláll.
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!