Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Narancsos-marcipános szaloncukor házilag

akár paleo kivitelben

2015. december 07. - HZsuzsi84

img_1711.JPG

Évek óta minden karácsony előtt nagy szaloncukor gyártásban vagyok. Egyrészt, mert imádom csinálni, másrészt, mert remek gasztro ajándék. Anyukám paleo diétája miatt, neki mindig csinálok cukormentes, igazi mandulából készülő marcipános szaloncukrot. Nagy sikere szokott lenni. A képen is egy ilyen van épp: narancsos-marcipános verzió. 

img_1712.JPG

Hozzávalók: 

  • 20 dkg mandula (eleve fehéret érdemes venni, vagy pedig érdmes megszabadulni a vékony barna héjától is, hogy szép világos legyen a marcipán)
  • 15 dkg porcukor, vagy nyírfacukor porrá őrölve
  • 1 mokkáskanál valódi mandulakivonat (mandulaaromát ne használjatok, mert pont azért csinál az ember házilag szaloncukrot, hogy ne vacak aroma-ízű legyen)
  • 1 (lehetőleg kezeletlen héjú) narancs reszelt héja
  • egy marék kandírozott narancshéj (ebben van azért pici cukor) 
  • 1 mokkkáskanál narancsvirágvíz
  • víz vagy a narancs kifacsart leve 
  • 15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)

A mandulát aprítógépben egész finom porrá őröljük, érdemes közben párszor átszitálni és úgy visszatenni a gépbe. Összekeverjük a porcukorral, belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a mandulakivonatot és a narancsvirágvizet, ezek nagyon jól kihangsúlyozzák a mandulás és a narancsos ízvilágot is, de tényleg óvatosan kell bánni velük. Ezután vagy a narancs kifacsart levét, vagy sima vizet adunk hozzá cseppenként, míg el nem érjük a kívánt, gyúrható, de nem ragacsos állagot. 

Formázzunk a masszából szaloncukor méretű kis hasábokat, majd a megolvasztott és temperált csokoládéba mártsuk meg őket egy villa segítségével. Sütőpapírral borított tálcán hagyjuk megszáradni őket, majd csomagoljuk színes fóliába, selyempapírba, vagy bonbonpapírba (a képen látható az). 

img_1716.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr488146160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása