Szeretjük az olasz konyhát, a gyerekeknek persze a pizza a "mindent visz" kaja, de a gyors tésztaételek bármikor megmenthetnek egy vacsorát (jujj mit is főzzek, nincs itthon semmi). De ez most nem az lesz! :)
A férjem kedvence a bolognai spagetti, amit unásig képes enni (de nem unja meg), én viszont néha már unom...
Ami most jön az nem a leggyorsabb, akár még macerásnak is mondhatnám, de nekem ez az egyik abszolút kedvencem, ez a bolognai lasagne. Húsos paradicsomos ragu, krémes besamel, tésztalapok és parmezán összesütve, isteni. Ezt viszont nem lehet megunni!
Tudom, bolognait mindenki tud főzni, de azért leírom: én így csinálom.
Hozzávalók
a raguhoz:
- egy nagy fej vöröshagyma
- 1-2 zellerszár
- 1 nagy sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 10 dkg sonka (elhagyható)
- 35 dkg darált sertéshús
- 35 dkg darált marhahús
- 1 dl vörösbor (akár több is lehet)
- 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv (400 g) (vagy ennyi friss paradicsom leforrázva és a héja lehúzva)
- kb. 3 dl passzírozott paradicsom (nem sűrített paradicsom, hanem a "passata" típusú)
- só, bors
- friss bazsalikom, oregano
a besamelhez:
- 6 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 5,6 dl tej
- só, bors, szerecsendió
lasagne tésztalapok
a tetejére: reszelt parmezán (amennyi beborítja, kb. 5-10 dkg)
A ragut elkészíthetjük akár előre is. Alapnak készítsünk egy soffritto-t, azaz a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát vágjuk egészen apróra, majd olívaolajon pirítsuk össze, érdemes picit megsózni, hogy nehogy odakapjon. A megdinsztelt keverékre dobjuk rá a darált húst és pirítsuk tovább amíg a hús színt kap, csak utána sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a zúzott fokhagymát (meg a sonkát, ha használunk). Öntsük fel a vörösborral, kicsit forraljuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomszószt, az oreganot. Sózzuk megint (a paradicsom egy csomó sót felvesz, ne spóroljunk vele!).
Fedő alatt, takaréklángon kb egy óra hosszat rotyogtatjuk.
Ha a ragu már majdnem kész, elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, a lisztet hozzákeverjük, kevergetve kicsit pirítjuk (de ne kapjon színt!), majd szép fokozatosan hozzáöntjük a tejet, kézi habverővel folyamatosan keverve besűrítjük (pár perc), sóval ,pici borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
És jöhet az összeállítás: egy kerámia sütőtál aljára vékony réteg ragut teszünk, ráöntjük a besamel 1/3-át, majd beborítjuk a száraz (!) lasagne lapokkal. A rétegezést így folytatjuk: ragu, a maradék besamel fele, tészta, majd a maradék ragu és a a tetejére a maradék besamel, amit bőven megszórunk reszelt parmezánnal.
180 fokos sütőben fél óra alatt sül készre. Viszont akármilyen ínycsiklandó is, legalább 10 percet pihentetni kell, hogy vágni lehessen, különben szétcsúsznak a rétegek kiemeléskor.
Fotók: Fördős Péter
Süssetek lasagne-t még ma! :)