Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egészben sült csirke, nem kevesebb mint 40 gerezd fokhagymával

2014. november 22. - HZsuzsi84

csirke 40 fokhagyma_kollázs.jpg

Hát igen, a francia alapvetően nem egy csirkezabáló nemzet, kivéve, ha 40 gerezd fokhagymával van megfejelve az a bizonyos pipi... úgy már egy francia is meg tudja enni. Ez egy klasszikus vidéki francia recept, és annyira, de annyira finom, hogy tényleg egy provence-i kis faluban éreztem magam már az illatoktól is. 
 
Azok a receptek, ahol a fokhagyma mértékegysége nem gerezd, hanem fej, az már rég jó... és ha a fokhagyma gerezdek héjastul sülnek vajpuhára, akkor a nyers erejüket is elvesztik, és valami fenségesek lesznek! Nem kell félni, randikajának is elmegy, csókálló! :)
Az elkészítés pofon egyszerű: az egész csirke hasürege tele van friss fűszerekkel: zellerszár, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű. Sózva, borsozva (citromos tört borssal), olajjal bedörzsölve, zöldségágyra fektetve (hagyma, zellerszár, sárgarépa), és mellé a rengeteg fokhagyma héjastul, alá egy kis fehérbor és 1,5 óra türelmetlen várakozás, az illatoktól való megőrülés. :)
IMG_0123.JPG

Hozzávalók (4 fő részére)
  • 2 zellerszár
  • 2 rozmaringág
  • 4 kakukkfűág
  • 4 szál petrezselyem
  • egy kb. 1,5 kg-os egész csirke
  • 40 gerezd fokhagyma héjastul!
  • 1-2 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2,5 dl fehérbor
  • köretnek: friss bagett

Egy felaprított zellerszárat, a zöldfűszerek felét és 6 gerezd fokhagymát a csirke belsejébe dugunk, sózzuk, borsozzuk belülről. A lábakat érdemes összekötni (én egy darab spárgával tettem), hogy ne nyíljon szét sülés közben. A bőrét bedörzsöljük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy sütőtálba (vagy vaslábosba) beleszórunk tíz gerezd fokhagymát, a másik felaprított zellerszárat és a maradék zöldfűszereket, és ráültetjük a csirkét. Köré szórjuk a maradék fokhagymát, aláöntjük a fehérbort és lefedjük. 

IMG_0099.JPG

Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra 20 percen át sütjük, majd levesszük a fóliát róla és még 10 percig pirítjuk, hogy a bőrének is szép színe legyen. 

IMG_0129.JPG

Ha valaki szeretné, akkor leszűrheti a zöldségeket a szaftjából és tálalhatja külön hozzá, de szerintem felesleges, mert minden része isteni, kár lenne egy fél cseppért is, ami pocsékba menne :) A répa, a fokhagyma, az ízgazdag szaft egy friss bagettel kitunkolva... nem is kell hozzá más köret, ezt tunkolni kell! :)
IMG_0146.JPG
IMG_0116.JPG
Mellé egy pohár fehér bor és teljes az élvezet! 
IMG_0120.JPG

IMG_0130.JPG

 

Fotók: saját :)

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr866921569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esomar 2014.11.22. 22:27:29

Én mondjuk a toklászokat kiszedtem volna a bőréből/ leégettem volna nyílt lángnál, így elég purungyának tűnik.

HZsuzsi84 2014.11.22. 22:30:00

@esomar: Ez egy rusztikus vidékies kaja, de persze ha az apró kis "szőrök" zavarnak valakit, akkor nyugodtan szedje ki... engem itt most nem zavart :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.11.23. 01:22:43

Jó a recept, kipróbálom! A fotókhoz meg külön gratulálok, jók lettek! Végre nem egy mobillal lőtt képekkel "illusztrált" (rontott) gasztroblog. ;)

2014.11.23. 02:15:48

@HZsuzsi84: Nem akarok faragatlan lenni, de rusztikusság és az igénytelenség marhára nem ugyanaz. Nagyszüleim ezt olvasnák hihetetlenül megsértődnének. A nagyanyám felháborodna, hogy ő félmunkát soha életében nem csinált. Nagyapám ugyanezt mondaná, mondta is volt korábban: "Fiam, ha csak szarra telik tőled, akkor inkább neki se állj!". Az ő stílusa ilyen rusztikus...

Repce 2014.11.23. 10:50:29

Zsuzsi szuper recept, mindenképpen kipróbálom, imádom a madarakat mindenféle zöldségágyon, praktikus és finom...raadásul kevés mosogatnivalóval jár. :) Dupla öröm. :)
A kákán is csomót kereső, kötekedő, hímsoviniszta okostojásokkal meg ne törődj. Jók a fotók. :)

HZsuzsi84 2014.11.23. 12:38:21

@Repce: Köszönöm :) Igyekszem... :)
süti beállítások módosítása