Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Tejkaramellás keksz, na de milyen... isteni!

a perui alfajores

2015. január 15. - HZsuzsi84

 img_0574.JPG

Szeretem a linzer féle aprósütiket, de ez a keksz minden várakozásomat felülmúlta. Amit most elképzeltek, azt minimum szorozzátok meg kettővel. Omlós vaníliaszemektől illatos linzer, lágy édes tejkaramellakrémmel  összeragasztva. 

Évekkel ezelőtt volt egy projekt, Magyarországon élő külföldiekkel összeállítottak egy szakácskönyvet, ennek a perui fejezetében van ez a tradicionális dél-amerikai sütemény, az alfajores. 

img_0564.JPG
Hozzávalók (szerintem alapból dupla adaggal érdemes kezdeni :))
 
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 4 dkg porcukor
  • egy csipet só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 22 dkg liszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg dulce de leche (készen kapható) v. egy konzerv cukrozott sűrített tej

Ha nem kész tejkaramellakrémet használunk, akkor egy zárt cukrozott sűrített tej konzervet tegyünk egy lábosba, engedjük tele vízzel (bőven lepje el), forraljuk fel, majd 3 órán át gyöngyöztessük. Közebn figyelni kell, nehogy elforrjon róla a víz, ha fogyna, pótoljuk. 3 óra elteltével a gázt lezárjuk és a konzervet kihűtjük. Utána szabad csak kibontani. A sűrített tej cukortartalma ez idő alatt a hő hatására karamellizálódik és lágy aranyszínű krémmé válik az egész.

img_0576.JPG

Ezt akár előre is elkészíthetjük, az így elkészült tejkaramellakrém hűtőben napokig eláll. 

A tésztához robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliával. Összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
 
A tésztából vékony lapot nyújtunk és tetszőleges formára szaggatjuk. 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt sül meg. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Éppen csak kapjon egy kis színt. 
 
Ha kihűlt kettesével összeragasztjuk a tejkaramellakrémmel. Porcukorral meghintve tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy napig áll. Bár azt nem könnyű kibírni... :)

 img_0571.JPG

 img_0588.JPG

 img_0569.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr456894639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabuschka 2015.01.20. 10:45:46

Kedves Zsuzsi! Köszönet a receptért, pont egy olyan süteményt kerestem, amelyhez tejkaramellát kell használni. Nemrég jöttünk vissza Brazíliából, és hoztam dobozos tejkaramellát mert nagyon ízlett kenyérre kenve, ám pár nap után már megcsömörlöttem. :) Nagyon örülök, hogy ebben a receptben fel tudom használni a maradékot. Lenne egy kérdésem, kihagyhatom a keményítőt a tésztából?

HZsuzsi84 2015.01.20. 10:55:36

@gabuschka: A legjobb helyrefog kerülni :) kenyérre kenve elégütős lehet... ;) Persze, lehet csak liszttel csinálni a tésztát, de finomabb, omlósabb, ha van benne egy kis keményítő is.

gabuschka 2015.01.20. 11:09:10

@HZsuzsi84: Köszönöm, akkor beszerzem a keményítőt is!

Csenge:) 2015.01.30. 20:42:39

Én azt szeretném kérdezni,hogy konzerv sűrített tejet hol tudok venni? Eddig csak tubusosat találtam.

HZsuzsi84 2015.01.31. 09:44:14

@Csenge:): Én az Ázsia bt-ben szoktam venni (Fővám tér sarka), de szerintem nagyobb hipermarketekben is lennie kell!

Csenge:) 2015.01.31. 18:07:27

@HZsuzsi84: Köszi,Pestre nagyon ritkán járok, szegedi vagyok de hátha az Auchanban van. :)
süti beállítások módosítása