Szeretem a linzer féle aprósütiket, de ez a keksz minden várakozásomat felülmúlta. Amit most elképzeltek, azt minimum szorozzátok meg kettővel. Omlós vaníliaszemektől illatos linzer, lágy édes tejkaramellakrémmel összeragasztva.
Évekkel ezelőtt volt egy projekt, Magyarországon élő külföldiekkel összeállítottak egy szakácskönyvet, ennek a perui fejezetében van ez a tradicionális dél-amerikai sütemény, az alfajores.
- 12,5 dkg puha vaj
- 4 dkg porcukor
- egy csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 22 dkg liszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1 tk. sütőpor
- 3 tojássárgája
- 15 dkg dulce de leche (készen kapható) v. egy konzerv cukrozott sűrített tej
Ha nem kész tejkaramellakrémet használunk, akkor egy zárt cukrozott sűrített tej konzervet tegyünk egy lábosba, engedjük tele vízzel (bőven lepje el), forraljuk fel, majd 3 órán át gyöngyöztessük. Közebn figyelni kell, nehogy elforrjon róla a víz, ha fogyna, pótoljuk. 3 óra elteltével a gázt lezárjuk és a konzervet kihűtjük. Utána szabad csak kibontani. A sűrített tej cukortartalma ez idő alatt a hő hatására karamellizálódik és lágy aranyszínű krémmé válik az egész.
Ezt akár előre is elkészíthetjük, az így elkészült tejkaramellakrém hűtőben napokig eláll.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!