Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

2 kedvenc pohárkrém: málnás-citromos trifle és epres-vaníliás mascarpone hab

benne lemon curd recepttel!

2015. április 15. - HZsuzsi84

poharkrem.jpg

Az ilyen típusú desszertek a kedvenceim. Gyorsan elkészülnek, pofon egyszerűek, és izgalmasak, van benne minden: lágy krém, savanykás gyümölcs, édes piskóta (esetleg vmi alkohollal meglocsolva) ropogós mag, csokireszelék. Ízek, textúrák, színek. Az egyik még hirtelen betoppanó vendégeknek is pillanatok alatt elkészíthető, de mivel nem árt neki, ha picit áll a hűtőben, így előre is lehet dolgozni vele. Szerintem igazán háziasszony-barát műfaj. ja, és elronthatatlan! 

Most mutatok két tavaszias verziót, amit ízlés szerint nyugodtan variáljatok úgy, ahogy akartok. 

Málnás citromos trifle:

  • fél adag lemon curd
  • 2,5 dl tejszín 
  • 3 tk. porcukor
  • málna (én most mélyhűtöttből csináltam, de szezonjában nyilván jobb frissből) 
  • néhány babapiskóta
  • 1 dl vízből és 5 dkg cukorból főzött cukorszirup, bele fél citrom kifacsart leve vagy egy löttyintésnyi limoncello, ha alkoholosra akarjuk 
  • egy marék mandulalapocska száraz serpenyőben megpirítva
  • csokireszelék 

a lemon curd-höz (főzött citromkrém)

  • 125 ml citromlé (3-4citrom kifacsart leve)
  • 2 citrom reszelt héja
  • 4 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj 

A vaj kivételével a többi hozzávalót alaposan elkeverjük, majd takarék lángon folyamatos kevergetés mellett puding sűrűségűre főzzük, ezután kis kockánként a vajat is hozzákeverjük, mindig csak akkor adjuk hozzá a következő kockát, ha az előző már beleolvadt. A kész citromkrém felületét folpack-kal letakarjuk és hűtőben néhány óra alatt megszilárdítjuk. 

A fél adag lemon curd-öt a porcukorral habbá vert tejszínnel összeforgatjuk. A pohárdesszerthez a babapiskótákat a citromos cukorszirupba mártjuk és egy nagyobb tál, vagy több kisebb pohár aljára rétegezzük. A piskótára jöhet egy kis málna, majd a krém, majd megint piskóta és a málna, a tetejére krém kerüljön, amit málna szemekkel, pirított mandulalapocskákkal és csokireszelékkel díszítünk a végén. A hűtőben pihentessük tálalásig.

2015_04_13_1.jpg

Epres-mascarponés pohárdesszert: 

  • 125 ml epervelő (friss eper egy pici citromlével és minimális porcukorral leturmixolva, én így rakom el mindig a mélyhűtőbe) 
  • friss eper
  • 25 dkg mascarpone
  • fél vanília rúd
  • 125 ml tejszín
  • 6 tk porcukor 
  • adagonként 2 db csokis keksz (én ezt használtam, de nyilván jó bolti is) 
  • a tetejére durvára vágott (nem sózott) pisztácia

2015_04_14_1_1.jpg

A mascarponét a vanília kikapart magjaival, a porcukor felével és az epervelővel simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a maradék porcukorral habbá vert tejszínt. A csokis keksz morzsával és friss eperdarabokkal pohárba, vagy nagy tálba rétegezzük, majd a tetejét durvára vágott pisztáciával díszítjük. Akár azonnal is fogyasztható, de el is áll a hűtőben simán! 

2015_04_14_1.jpg

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr787366142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása