Nagyon szeretem a pitéket, és nagyon szeretem az eper-rebarbara párosát. Azt hiszem így az epres-rebarbarás pite nálam benne van a top5 sütiben.
A pite elkészítése nagyon hasonlít az éppen fél évvel ezelőtti almás-szilvás rácsos pitémhez, ugyanaz az omlós tészta, csak most nem csináltam rácsosan, hanem egyben tettem rá a fölső tésztaréteget is (sokkal gyorsabb, és így is szép). A tölteléket vanília és egy pici rózsavíz teszi bódítóan illatossá. Ez olyan szerelmi desszert szerintem (jelentsen ez akármit is).
A gyümölcsök nedvességét nem keményítő, hanem a tápiókagyöngy hivatott felszívni, tökéletes lesz így az állaga a tölteléknek, és a tészta elősütés nélkül is omlós marad, még alul is! Érdemes kipróbálni!!!
Hozzávalók:
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 2 ek cukor
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- kb. 1 ek tejföl
a töltelékhez:
- kb. 1 kg gyümölcs (ez a pucolt mennyiség, kb. 35 dkg rebarbara és 65 dkg eper volt)
- 2-3 ek nádcukor (az eper édességétől függően)
- egy facsarintásnyi citrom (bár a rebarbara nagyon savanyú, a citrom minden gyümölcsnek jót tesz, segít kiemelni az ízeket)
- 2 ek tápiókagyöngy
- fél vaníliarúd
- 1 tk rózsavíz (ez tényleg egy filléres dolog, ne ijedjen meg senki!)
a felvert tojás a tetejére
A tésztához a hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel (vagy bedobjuk az egészet egy késes betétű robotgépbe), hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport, majd a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, egy pici tejföllel érjük el a tökéletes, nyújtható állagot. A tésztával gyorsan kell dolgozni, nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor megolvad a vaj, és a végeredmény nem lesz igazán omlós, ropogós. Elég, hogy éppen csak összeálljon, és folpackba csomagolva már mehet is a hűtőbe pihenni egy órát.
A töltelékhez a rebarbarát felkarikázzuk (ha nagyon vastag szárak, akkor hosszában felezhetjük őket), az epreket felkockázzuk és összeforgatjuk a cukorral, a vaníliával és a tápiókagyönggyel. Egy kis kanálnyi rózsavizet is a gyümölcsökhöz keverünk (ezzel tényleg óvatosan, mert ha megszalad, nagyon elronthatja az egészet!).
A tészta 2/3-át köralakúra nyújtjuk, kicsit nagyobbra mint a piteforma (az enyém 28 cm-es), hogy a szélén túllógjon, majd beleöntjük a tölteléket (ha a gyümölcs közben levet engedett, akkor azt fogjuk fel, ne áztassuk el rögtön a nyers tésztát!). A maradék tésztát akkora köralakúra nyújtjuk, ami éppen befedi a pitét, ha nem rácsozunk, hanem egyben fedtük be a gyümölcsöt, akkor érdemes a tésztán bemetszéseket végezni, hogy a gőz eltávozhasson belőle és ne púposodjon fel.
A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljön.
180 fokos sütőben 40 perc alatt készül el, ha közben nagyon barnulna a teteje, akkor érdemes alufóliával lefedni.
Legalább langyosra érdemes kihűteni szeletelés előtt, akkor lehet szépen vágni. Porcukorral meghintjük és tejszínhabbal, vagy egy kis vaníliafagyival tálaljuk, de magában is isteni.
Ja, és egy ráadás kép:
Úgy sikerült kinyújtanom a tésztát, hogy egy pici darab a végén kimaradt (a leeső darabok összegyúrva), amivel gyorsan kibéleltem egy mini piteformát megsütöttem magában. Amikor kihűlt, a tésztát kikentem egy kis Nutellával, tejszínhabot kanalaztam rá és friss eperrel meg mogyorólapocskákkal díszítettem. Szerintem gyönyörű lett.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!