Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Epres-rebarbarás pite

az eper-rebarbara örök szerelem megtestesülése

2015. május 18. - HZsuzsi84

epresrebarbaraspite.jpg

Nagyon szeretem a pitéket, és nagyon szeretem az eper-rebarbara párosát. Azt hiszem így az epres-rebarbarás pite nálam benne van a top5 sütiben. 

A pite elkészítése nagyon hasonlít az éppen fél évvel ezelőtti almás-szilvás rácsos pitémhez, ugyanaz az omlós tészta, csak most nem csináltam rácsosan, hanem egyben tettem rá a fölső tésztaréteget is (sokkal gyorsabb, és így is szép). A tölteléket vanília és egy pici rózsavíz teszi bódítóan illatossá. Ez olyan szerelmi desszert szerintem (jelentsen ez akármit is). 

A gyümölcsök nedvességét nem keményítő, hanem a tápiókagyöngy hivatott felszívni, tökéletes lesz így az állaga a tölteléknek, és a tészta elősütés nélkül is omlós marad, még alul is! Érdemes kipróbálni!!!

img_4072.JPG

Hozzávalók: 

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • kb. 1 ek tejföl

a töltelékhez:

  • kb. 1 kg gyümölcs (ez a pucolt mennyiség, kb. 35 dkg rebarbara és 65 dkg eper volt)
  • 2-3 ek nádcukor (az eper édességétől függően)
  • egy facsarintásnyi citrom (bár a rebarbara nagyon savanyú, a citrom minden gyümölcsnek jót tesz, segít kiemelni az ízeket)
  • 2 ek tápiókagyöngy
  • fél vaníliarúd
  • 1 tk rózsavíz (ez tényleg egy filléres dolog, ne ijedjen meg senki!) 

a felvert tojás a tetejére

A tésztához a hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel (vagy bedobjuk az egészet egy késes betétű robotgépbe), hozzáadjuk a cukrot, a sót, a sütőport, majd a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, egy pici tejföllel érjük el a tökéletes, nyújtható állagot. A tésztával gyorsan kell dolgozni, nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor megolvad a vaj, és a végeredmény nem lesz igazán omlós, ropogós. Elég, hogy éppen csak összeálljon, és folpackba csomagolva már mehet is a hűtőbe pihenni egy órát. 

A töltelékhez a rebarbarát felkarikázzuk (ha nagyon vastag szárak, akkor hosszában felezhetjük őket), az epreket felkockázzuk és összeforgatjuk a cukorral, a vaníliával és a tápiókagyönggyel. Egy kis kanálnyi rózsavizet is a gyümölcsökhöz keverünk (ezzel tényleg óvatosan, mert ha megszalad, nagyon elronthatja az egészet!). 

A tészta 2/3-át köralakúra nyújtjuk, kicsit nagyobbra mint a piteforma (az enyém 28 cm-es), hogy a szélén túllógjon, majd beleöntjük a tölteléket (ha a gyümölcs közben levet engedett, akkor azt fogjuk fel, ne áztassuk el rögtön a nyers tésztát!). A maradék tésztát akkora köralakúra nyújtjuk, ami éppen befedi a pitét, ha nem rácsozunk, hanem egyben fedtük be a gyümölcsöt, akkor érdemes a tésztán bemetszéseket végezni, hogy a gőz eltávozhasson belőle és ne púposodjon fel. 

A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljön. 

img_4057.JPG

180 fokos sütőben 40 perc alatt készül el, ha közben nagyon barnulna a teteje, akkor érdemes alufóliával lefedni. 

Legalább langyosra érdemes kihűteni szeletelés előtt, akkor lehet szépen vágni. Porcukorral meghintjük és tejszínhabbal, vagy egy kis vaníliafagyival tálaljuk, de magában is isteni. 

img_4062.JPG

 img_4065.JPG

img_4067.JPG

img_4071.JPG

Ja, és egy ráadás kép: 

Úgy sikerült kinyújtanom a tésztát, hogy egy pici darab a végén kimaradt (a leeső darabok összegyúrva), amivel gyorsan kibéleltem egy mini piteformát megsütöttem magában. Amikor kihűlt, a tésztát kikentem egy kis Nutellával, tejszínhabot kanalaztam rá és friss eperrel meg mogyorólapocskákkal díszítettem. Szerintem gyönyörű lett. 

img_4060_2.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr787468628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása