Bolti müzliszeletet gyakorlatilag sosem veszek, mert annyira édesek, hogy őrület. Sokkal gazdaságosabb is házilag készíteni, meg aztán ízlés szerint variálhatjuk mi kerül bele.
Az alap a zabpehely, ami mellé gyakorlatilag bármilyen magot vagy aszalt gyümölcsöt tehetünk, vagy akár puffasztott gabonát. Jól záródó fém dobozban sokáig eláll, sőt, nem is frissen a legjobb, hanem néhány nap állás után. Az enyémbe most zabpehely, kókuszreszelék, napraforgómag, lenmag, kevés pisztácia és aszalt áfonya került.
Gyerekeknek tízóraira, vagy uzsonnára tökéletes energialöket.
Lehet csak mézzel csinálni, akkor egészségesebb, én mézzel és barnacukorra/nádcukorral vegyesen szoktam, akkor mélyebb karamellesebb íze lesz, én azt szeretem.
Hozzávalók (kb. 18 db-hoz, az enyém elég vastag lett, ha még nagyobb tepsibe terítem, akkor vékonyabb és még több felé lehet vágni)
- 300 g zabpehely (én aprószeműt használtam)
- 50 g napraforgó mag
- 50 g lenmag
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g pisztácia
- 150 g aszalt áfonya
- 200 g vaj
- 270 g méz
- 150 g nádcukor/barnacukor
- 1 tk. vaníliakivonat
A vajat és a mézet kíméletesen összeolvasztjuk, majd belekeverjük a cukrot is, addig keverjük, míg elolvad benne, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd lezárjuk a lángot alatta.
A szárazanyagokat összekeverjük, majd a mézes vajas cukros keverékkel alaposan összeforgatuk. A ragacsos masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 20x30 cm-es volt az enyém) nyomkodjuk. 160 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, akkor sütés közben letakarjuk egy alufóliával. Mivel nyers dolog nem igazán van benne, így amint szép a színe már kész is. Kihűtjük, majd éles késsel tetszőleges méretű hasábokat vágunk belőle. Akár az aljukat olvasztott csokiba is lehet mártani, ha halmozni akarjuk az élvezeteket.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!