A francia konyha nagyon közel áll hozzám, a desszertjeik különösen. Így összeházasítottam két nagy klasszikust: egy Szép Heléna módra készített körte mellé pithiviers-t tálaltam: a puha, édes, fűszeres fehérboros szirupban posírozott körte és a kesernyés csokoládéöntet tökéletes harmóniát alkotott a ropogós vajas tésztában sült édes illatos mandulás tölteléket rejtő csodaszép pithiviers-vel. Hát nem akarok túlozni, de ez legalább annyira finom, amilyen szép. Ha igazán villantós desszertet szeretnétek készíteni, akkor figyeljetek!
Hozzávalók a Szép Heléna módra készített körtéhez
- 4 keményebb alexander típusú körte (érett, de még kemény)
- 1 citrom kifacsart leve és levágott héja
- 5 dl víz
- 2,5 dl fehérbor
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- pár szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- a csokiöntethez:
- 10 dkg min. 60%-os étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 ek. porcukor
- egy csipet só
- egy csipet fahéj
- 1 tk. vaníliakivonat
A körtéknek vágunk egy ksi talpat, hogy szépen megüljenek, majd meghámozzuk úgy, hogy a száruk rajta maradjon. Érdemes egy kis citromlével bedörzsölni, hogy ne barnuljanak meg. A szirup hozzávalóit összeforraljuk egy kis lábasban, majd beleállítjuk a körtéket (vagy elfektetjük, ha csak úgy fedi el a szirup őket) és gyöngyöztetve pároljuk kb. negyed órán át. Egy éles kés hegyét ha beleszúrjuk, akkor könnyen tudjuk ellenőrizni, hogy megpuhultak-e. Lazán menjen bele a kés, de még tartsa a formáját az egész körte.
A szirupban hagyjuk kihűlni. Ezt akár egy nappal korábban is elkészíthetjük.
A csokoládét összetördeljük, a tejszínt összeforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, majd még forrón a csokira öntjük. Sima fényes krémet keverünk belőle.
Hozzávalók a pithiviers-hez:
- 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
- 140 g vaj
- 125 g cukor
- 2 nagy tojás kissé felverve
- 2 ek. rum
- 1 narancs reszelt héja
- 140 g darált mandula
- 1 ek. finomliszt
- 1 tojás a megkenéshez
A tötelékhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a rumot és a narancshéjat, a lisztet és végül a mandulát. Az így elkészült tölteléket a hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen a benne lévő lágy vaj.
A mélyhűtött leveles tésztát előző este érdemes áttenni a hűtőbe, így kíméletesen kiolvad. A tésztát kétfelé vágjuk és akkorára nyújtjuk az egyik felét, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a szélén egy kb 2 cm-es peremet kihagyunk, ezt az üres részt megkenjük a felvert tojással, hogy majd a teteje hozzáragadjon.
Kinyújtjuk a tészta másik felét is, az elsőhöz hasonlóan. A közepétől kifelé haladva spirál alakban hullámos vonalakat karcolunk a tészta tetejére, ez adja a jellegzetes mintáját a pithiviers-nek. Ezt a karikát a töltelékre helyezzük és körben lenyomkodjuk, hogy a tésztalapok összeragadjanak. Én a szélét egy villa hegyével lenyomkodtam, az ad neki egy kis peremet. Ha ezt nem tesszük, akkor a szélén jobban látszódnak a leveles tészta rétegei, mert jobban meg tud emelkedni (mindkettő verziónak megvan a maga szépsége).
Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni sütés előtt (de akár egy egész éjszkán át is maradhat a hidegen). Sütés előtt a közepébe egy fém kis "kéményt" szúrunk, ami kivezeti a tészta belsejében termelődő gőzt, így nem puffad fel a sütemény. Én egy habzsák fém csőrét használtam erre a célra.
A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással és 210 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alat aranybarnára sütjük (ha nagyon barnulna, akkor időközben letakarjuk alufóliával).
Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórva tálaljuk.
A körtéket egy pár kanál csokoládéöntet közepére ültetjük, majd egy szelet pithiviers-t tálalunk mellé.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!