Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy brutális francia desszert párosítás

Körte Szép Heléna módra és pithiviers

2015. október 08. - HZsuzsi84

img_5907.JPG

A francia konyha nagyon közel áll hozzám, a desszertjeik különösen. Így összeházasítottam két nagy klasszikust: egy Szép Heléna módra készített körte mellé pithiviers-t tálaltam: a puha, édes, fűszeres fehérboros szirupban posírozott körte és a kesernyés csokoládéöntet tökéletes harmóniát alkotott a ropogós vajas tésztában sült édes illatos mandulás tölteléket rejtő csodaszép pithiviers-vel. Hát nem akarok túlozni, de ez legalább annyira finom, amilyen szép. Ha igazán villantós desszertet szeretnétek készíteni, akkor figyeljetek! 

Hozzávalók a Szép Heléna módra készített körtéhez

img_5900.JPG

  • 4 keményebb alexander típusú körte (érett, de még kemény)
  • 1 citrom kifacsart leve és levágott héja
  • 5 dl víz
  • 2,5 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • pár szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • a csokiöntethez:
    • 10 dkg min. 60%-os étcsokoládé
    • 1 dl tejszín
    • 1 ek. porcukor
    • egy csipet só
    • egy csipet fahéj
    • 1 tk. vaníliakivonat

A körtéknek vágunk egy ksi talpat, hogy szépen megüljenek, majd meghámozzuk úgy, hogy a száruk rajta maradjon. Érdemes egy kis citromlével bedörzsölni, hogy ne barnuljanak meg. A szirup hozzávalóit összeforraljuk egy kis lábasban, majd beleállítjuk a körtéket (vagy elfektetjük, ha csak úgy fedi el a szirup őket) és gyöngyöztetve pároljuk kb. negyed órán át. Egy éles kés hegyét ha beleszúrjuk, akkor könnyen tudjuk ellenőrizni, hogy megpuhultak-e. Lazán menjen bele a kés, de még tartsa a formáját az egész körte. 

A szirupban hagyjuk kihűlni. Ezt akár egy nappal korábban is elkészíthetjük. 

A csokoládét összetördeljük, a tejszínt összeforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, majd még forrón a csokira öntjük. Sima fényes krémet keverünk belőle. 

Hozzávalók a pithiviers-hez:

img_5894.JPG

  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta 
  • 140 g vaj
  • 125 g cukor
  • 2 nagy tojás kissé felverve
  • 2 ek. rum 
  • 1 narancs reszelt héja
  • 140 g darált mandula
  • 1 ek. finomliszt
  • 1 tojás a megkenéshez

A tötelékhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a rumot és a narancshéjat, a lisztet és végül a mandulát. Az így elkészült tölteléket a hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen a benne lévő lágy vaj. 

A mélyhűtött leveles tésztát előző este érdemes áttenni a hűtőbe, így kíméletesen kiolvad. A tésztát kétfelé vágjuk és akkorára nyújtjuk az egyik felét, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a szélén egy kb 2 cm-es peremet kihagyunk, ezt az üres részt megkenjük a felvert tojással, hogy majd a teteje hozzáragadjon. 

Kinyújtjuk a tészta másik felét is, az elsőhöz hasonlóan. A közepétől kifelé haladva spirál alakban hullámos vonalakat karcolunk a tészta tetejére, ez adja a jellegzetes mintáját a pithiviers-nek. Ezt a karikát a töltelékre helyezzük és körben lenyomkodjuk, hogy a tésztalapok összeragadjanak. Én a szélét egy villa hegyével lenyomkodtam, az ad neki egy kis peremet. Ha ezt nem tesszük, akkor a szélén jobban látszódnak a leveles tészta rétegei, mert jobban meg tud emelkedni (mindkettő verziónak megvan a maga szépsége). 

Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni sütés előtt (de akár egy egész éjszkán át is maradhat a hidegen). Sütés előtt a közepébe egy fém kis "kéményt" szúrunk, ami kivezeti a tészta belsejében termelődő gőzt, így nem puffad fel a sütemény. Én egy habzsák fém csőrét használtam erre a célra. 

275a1812bc5fc22d4e1d57dbadfc8faca61b285644f177587531f2b7670ebd34.jpg

A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással és 210 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alat aranybarnára sütjük (ha nagyon barnulna, akkor időközben letakarjuk alufóliával). 

Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórva tálaljuk. 

img_5909.JPG

img_5911.JPG

img_5913.JPG

img_5908.JPG

A körtéket egy pár kanál csokoládéöntet közepére ültetjük, majd egy szelet pithiviers-t tálalunk mellé. img_5902.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr827947216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.10.08. 12:43:04

A vanília fagyi nekem azért hiányzik a tányérról. Csak egy gombóc a kettő közé. :)

HZsuzsi84 2015.10.08. 12:46:19

@A fickó: nem rontja el, az tuti :P

meiszner.kati 2015.10.09. 10:49:12

Ugyan a képeken látható , hogy hántolt manduláról van szó - mert ez nálunk nem olyan egyértelmű.
süti beállítások módosítása