Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Japán miso mázas sült padlizsán

azaz a nasu dengaku

2015. október 17. - HZsuzsi84

img_5998.JPG

Jó, jó, a japán nevét nem muszáj megjegyezni, de az amúgy is isteni sült padlizsánt ez a pár apró trükk éteri magasságokba emeli. A japán gasztronómiára egyébként is jellemző, hogy néhény hétköznapi alapanyagból, pár ízesítővel varázsolnak igazi különlegességeket. 

Vegáknak akár fő fogásnak is szuper egy kis párolt rizzsel, de bármilyen sült hús körete is lehet. 

Hozzávalók:
  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 1 ek világos miso paszta
  • 2 ek mirin
  • 2 ek sake
  • 1 tk nádcukor
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 újhagyma
  • fél tk pirított szezámmag
  • olívaolaj

(Érdemes beruházni pár különleges hozzávalóra, ha drágának is tűnnek, fajlagosan nem az, annyira picit kell belőlük használni egy-egy ételhez. )

A sütőt melegítsük 180 fokra.
A padlizsánokról hosszanti irányban hámozzunk le a héját néhány csíkban úgy, hogy a héjas és héjatlan részek váltsák egymást. Vágjuk félbe a padlizsánokat, majd kb. fél cm mélyen kockázzuk be a zöldségek húsát egy kés segítségével.
img_5969.JPG
A padlizsánok vágott felületét kenjük meg vékonyan olívaolajjal, majd tegyük sütőbe és süssük addig, amíg puha nem lesz a húsa (kb. 25-35 perc).
Közben készítsük el a miso mázat. Mérjük ki egy kis kis lábasba a miso-t, mirin-t, a sake-t, a nádcukrot és kezdjük el keverés közben melegíteni.Forrást követően a máz egyneművé válik és elkezd sűrűsödni. Ekkor keverjük hozzá a gyömbért.
Kenjük meg a puha padlizsánok vágott felületét a mázzal és toljuk vissza forró sütőbe pár percre.
A kész padlizsánok tetejét szórjuk meg vékony karikákra vágott újhagymával és pirított szezámmaggal. Azonnal tálaljuk főtt rizs mellé.
img_6001.JPG

 

A héten Negura konyhájában jártam, ahol japán fogásokat készítettünk. Ha valakit egy kicsit is érdekel a japán gasztronómiai, akkor érdemes kipróbálni, Réka szuper japán és srí lankai főzőkurzusokat tart. Gyerekkorom óta ismerem és most megtanított nekem is pár japán fogást. 

A yaki gyouza (vagy gyouza, japán húsos táska) egyik körete volt a fenti sült padlizsán. Hát nem szépek? :)

gyouza.jpg

Réka apai ágon srí-lankai, és a férjével 3 évet Japánban éltek, ahol magyar főzőkurzust tartott japánoknak, ő meg eltanulta a japán fogások titkait. 

img_5974.JPG

Sokat mesélt a japánok gasztronómiához fűződő viszonyáról. Nagyon más mint a magyar. Számukra értelmezhetetlen az "ízlés szerint", "a mindenki máshogy csinálja" és az efféle kifejezések. Mindennél kikísérletezik a tökéleteset és senki sem csinálja máshogy. A gyouzát például kizárólag 9 cm átmérőjű tészta körökből hajtogatják, ugyanúgy formázzák, és a végén fejjel lefelé tálalják. Mindenki. Mert azt úgy KELL: Magyarországon meg nem találnánk két ugyanolyan gulyáslevest sem :)

Készült a húsos táskák mellé a sült padlizsánon kívül: kabu no kinpira, azaz sült vajretek (igen, a retek megsütve hihetetlen finom!) 

img_5977.JPG

Sült eringi, azaz ördögszekér gomba, isteni!!!

img_5976.JPG

A legszebb, de számomra a legabszurdabb fogás: a Hiyayakko volt, azaz tofu szójaszósszal, újhagymával és tonhalpehellyel.

img_6007.JPG

Marinált uborkasaláta

img_5981.JPG

Miso leves tofuval, tengeri hínárral és shimeji gombával (a shimeji gombát imádom, de a tengeri hínárral nem barátkoztunk össze!)

img_6010.JPG

Emelem kalapom a japánok előtt, tényleg, de azért az édességről nagyon mások a fogalmaink... :) Ez az édesburgonyás kintsuba, azaz édesburgonya püré ragacsos risztésztába töltve... háááát :) nem hasonlítanám össze egy szelet csokitortával, maradjunk annyiban. 

img_6012.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr377985861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása