Ez az étel igazi maradékfelhasználás eredményeként született. Volt egy üveg vörösbor nyitva a hűtőben, gondoltam fel kéne használni. Maradt pár deci a hétvégi húsleves levéből, meg pár szál nem olyan friss répa és zellerszár. Paradicsomkonzerv mindig van, csirke felsőcombot meg vettem, mert akciós volt (majd lesz belőle valami-alapon). Na ezekből lett ez a finomság.
A vörösbor és a hús párosa már eleve garantálja a szuper végeredményt, gondoljunk csak a magyar vörösboros marhapörköltre, a franciák burgundijára, vagy a coq au vin-re (kakas vörösborban), nagy baj biztos nem lesz belőle.
Hozzávalók (4 személyre)
- 6-8 csirke felsőcomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagyobb sárgarépa lereszelve
- 2 zellerszár apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv
- 2 dl vörösbor
- 2 dl húsleves
- 1 babérlevél
- 1 ág rozmaring
- só, bors, szerecsendió
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy magasfalú serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén oldalanként kb 2 perc alatt körbepirítjuk őket. Ha kellő színt kaptak, kivesszük a serpenyőből a húst és mehetnek a visszamaradt zsírradékra a zöldségek: az apróra vágott vöröshagyma, a lereszelt sárgarépa és az apróra vágott zellerszár. Egy kis intenzív pirítás után a fokhagymát is rászórjuk, azzal már óvatosabban pirítjuk, mert könnyen megég és akkor keserű lesz. A lepirított zöldségeket nyakon öntjük a paradicsom konzervvel, sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele egy pici szeencsendiót, beledobjuk a babérlevelet és a rozmaringot. Mehetnek vissza a csirkecombok és jöhet bele a bor meg a húsleves. Pár perc forralás után lefedjük és takaréklángon kb. fél óra alatt puhára főzzük. Ha kész, a húsokat kivesszük, a mártást meg egy picit beforraljuk, aki simábbban szereti, az egy szűrőn átpasszírozhatja, de aki a rusztikusabb verziót választja, az kicsit összeturmixolhatja (én most így csináltam, akkor gazdagabb marad a mártás).
Rizzsel, polentával, akár tésztával, nokedlivel, kuszkusszal, krumplipürével, bármivel kínálhatjuk ízlés szerint. De akár egy friss bagettel tunkolva a szaftját, is isteni.
A végén aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!