Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Vörösboros csirkecomb

2015. december 13. - HZsuzsi84

img_6277.JPG

Ez az étel igazi maradékfelhasználás eredményeként született. Volt egy üveg vörösbor nyitva a hűtőben, gondoltam fel kéne használni. Maradt pár deci a hétvégi húsleves levéből, meg pár szál nem olyan friss répa és zellerszár. Paradicsomkonzerv mindig van, csirke felsőcombot meg vettem, mert akciós volt (majd lesz belőle valami-alapon). Na ezekből lett ez a finomság. 

A vörösbor és a hús párosa már eleve garantálja a szuper végeredményt, gondoljunk csak a magyar vörösboros marhapörköltre, a franciák burgundijára, vagy a coq au vin-re (kakas vörösborban), nagy baj biztos nem lesz belőle. 

Hozzávalók (4 személyre)

  • 6-8 csirke felsőcomb 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa lereszelve
  • 2 zellerszár apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv
  • 2 dl vörösbor
  • 2 dl húsleves
  • 1 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors, szerecsendió

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy magasfalú serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén oldalanként kb 2 perc alatt körbepirítjuk őket. Ha kellő színt kaptak, kivesszük a serpenyőből a húst és mehetnek a visszamaradt zsírradékra a zöldségek: az apróra vágott vöröshagyma, a lereszelt sárgarépa és az apróra vágott zellerszár. Egy kis intenzív pirítás után a fokhagymát is rászórjuk, azzal már óvatosabban pirítjuk, mert könnyen megég és akkor keserű lesz. A lepirított zöldségeket nyakon öntjük a paradicsom konzervvel, sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele egy pici szeencsendiót, beledobjuk a babérlevelet és a rozmaringot. Mehetnek vissza a csirkecombok és jöhet bele a bor meg a húsleves. Pár perc forralás után lefedjük és takaréklángon kb. fél óra alatt puhára főzzük. Ha kész, a húsokat kivesszük, a mártást meg egy picit beforraljuk, aki simábbban szereti, az egy szűrőn átpasszírozhatja, de aki a rusztikusabb verziót választja, az kicsit összeturmixolhatja (én most így csináltam, akkor gazdagabb marad a mártás). 

Rizzsel, polentával, akár tésztával, nokedlivel, kuszkusszal, krumplipürével, bármivel kínálhatjuk ízlés szerint. De akár egy friss bagettel tunkolva a szaftját, is isteni. 

A végén aprított petrezselyemmel megszórjuk. 

img_6279.JPG

img_6283.JPG

img_6282.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr218168116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása