Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Aszalt gyümölcsös kókuszgolyó

finomság az uszonnásdobozba

2016. szeptember 06. - HZsuzsi84

 img_8617_photoshop.jpg

Nem vagyok egy megveszekedett "biomami", de odafigyelek, hogy a gyerekek mit esznek, főleg, ha édességről van szó. És mivel én kifejezetten édesszájú vagyok, nálunk mindig van valami finomság. Kevés nevelési elvünk van, ami 6,5 év alatt még nem remegett meg, de az édességekkel kapcsolatos sziklaszilárdan tartja magát, "ha megetted a rendes kaját, akkor jöhet a finomság." Ez nem azt jelenti, hogy spenóttal megtömöm a gyereket mielőtt gumicukrot eszik, mert nálunk se spenóttal tömés, se gumicukor nincs. Szerintem fontos, hogy a gyerekek szeressenek enni, így én sosem erőltetek olyat, amit nem szeretnek, nem muszáj az utolsó utáni falatig megenni az ebédet, van olyan, ha már megettek egy számomra is elfogadható mennyiséget, de maradt még két falat a tányérban és az nem esik már jól, akkor ott lehet hagyni, de olyan nincs, hogy leves helyett inkább kezdjük a palacsintával. 

A "finomság" kategóriájába nálunk a gyümölcs is beletartozik. Pedig azt kb. bármikor bármennyit kaphatnak, de mégis, annyira szeretik, hogy egy ebéd után a görögdinnye, vagy az őszibarack simán elmegy desszertnek. Sokszor van házi süti, nyáron sokat fagyiztunk, vagy kapnak egy kocka csokit (simán megeszik az étcsokit is). 

Az alábbi recept pofon egyszerű: különböző aszalt gyümölcsök és magvak aprítógépben összedarálva friss almával, amiből így tökéletesen gyúrható massza lesz. Nem tartalmaz se gabonát, se tejterméket, se hozzáadott cukrot. Kókuszba hempergetve meg annyira megtévesztő, hogy egy ovis farsang alkamával olyan gyorsan pusztítottak el belőle a gyerekek egy tálcányit, hogy fel sem tűnt nekik, hogy ez nem a megszokott kekszes-cukros-kakaós kókuszgolyó. Pedig nem az. :) És én nem mondanám, hogy olyan az íze, mert nem olyan, bár marha finom, de a gyerekeknek az érzéki csalódás a látvánnyal már megvolt, senki nem reklamált. :) 

Bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de mivel az aszalt gyümölcsöknek a természetes cukortartalma elég magas, így nem mondanám diétásnak, cukorbetegeknek meg kifejezetten óvatosan! 

A "mit egyen az iskolás gyerek tízóraira?" rovat részeként ezt is javaslom az uzsonnás dobozba pakolni, néhány golyó és megvan a finomság és az extra energia is. 

img_20160906_070130.jpg

Hozzávalók:

img_20160905_120636.jpg

  • 50 g aszalt szilva
  • 50 g aszalt sárgabarack (minél puhább fajta annál jobb)
  • 25 g aszalt áfonya
  • 25 g mazsola
  • 25 g étcsoki 70%
  • 1-2 ek napraforgómag
  • 1-2 ek kókuszreszelék
  • 1-2 ek chiamag
  • 225 g alma (hámozott mennyiség)
  • 225 g hántolt mandula/kesudió (vagy a kettő vegyesen), ennek a mennyisége attól változhat, hogy az alma és az asztalt gyümöcsök mennyire voltak lédúsak, a lényeg, hogy jól formázható, se nem túl lágy, se nem kemény masszát kapjunk. 
  • A hempergetéshez kókuszreszelék

img_20160905_123447.jpg

 

A hozzávalókat aprítógépben (ha szükséges több adagban) összezúzzuk, cél, hogy minél homogénebb, formázható masszát kapjunk. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle és kókuszreszelékben meghempergetjük. Az így elkészült golyókat jól záródó fém dobozban akár egy hétig is eltárolhatjuk. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr2811678485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása