Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mézeskalács

a karácsony kihagyhatatlan eleme

2017. december 18. - HZsuzsi84

mezes.jpg

Bár mézeskalács receptekkel Dunát lehetne rekeszteni, de mégis eljött a pont, amikor leírom, hogy én hogy csinálom, mert akárki kóstolja, nagyon szokták szeretni. Alapvetően a receptek között nincs nagy különbség: vaj-méz összeolvaszt, tojás, fűszerek, cukor, szódabikarbóna, liszt. Ami viszont szerintem a titok, az az elkészítési mód: nem gyúrom, nem robotgéppel keverem, hanem turmixolom!!! Nem olvastátok félre: turmix! Az ötlet Limarától származik,  szerintem ez a titka, hogy a mézeskalács szép sima felületű, homogén legyen és ne göcsörtös, meg fűszercsomóktól pöttyös. Próbáljátok ki! 

Hozzávalók (egy jó nagy fém doboznyi)

  • 250 g vaj
  • 300 g méz
  • 4 tojás
  • 300 g porcukor
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy vegyesen 1 tk őrölt fahéj, 1 mk őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér, 1 mk kardamom, 1 mk őrölt szegfűbors, 1 csipet csillagánizs)
  • 1 púpozott tk szódabikarbóna
  • 1 kg finomliszt 
  • a cukromázhoz: 1 tojásfehérje, 200.250 g porcukor (a tojás méretétől függően), pár csepp citromlé vagy ecet

A vajat és a mézet alacsony lángon összeolvasztjuk. Közben turmixgépbe mérjük a porcukrot, beleütjük a tojásokat, hozzászórjuk a fűszereket és a szódabikarbónát és simára turmixoljuk. Belecsorgatjuk a vajas mézet is, és az egészet homogénre zúzzuk. A turmixot egy nagy tálba öntjük, egy fakanállal néhány mozdulattal hozákeverjük a lisztet és kész is. Kézzel hozzá se kell nyúlni, ekkor még kicsit ragacsos, de ahogy áll, visszadermed a vaj és a méz, és tökéletesen gyúrható tésztát kapunk. Letakarjuk és egy napig szobahőmérsékleten pihentetjük, másnap egyszer átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk és tetszés szerint kiszaggatjuk. Tényleg érdemes vékonyra nyújtani a tésztát, a szódabikarbónának köszönhetően pont annyira fpg megnőni, hogy szép, nem túl duci lesz. A nyers tésztát ízlés szerint magokkal díszítjük.

160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. 

A cukormázas díszítés viszont csak sütés után, a kihűlt mézeskalácsokra kerül rá. A cukorgyöngyöket sem érdemes sütni, mert a hő hatására szétrobbanhatnak és nem lesznek szépek. 

A cukormázhoz a porcukrot átszitáljuk (vagy aprítógépben átpörgetjük, hogy egészen finomszemű legyen). Hozzákeverjük a tojásfehérjét, kanállal elkeverjük, hogy beszívja a porcukrot és csak utána kezdjük el robotgéppel felverni. Kb. 8-10 perc alatt lesz jó, a végén belekeverjük a citromlevet vagy ecetet, ettől még fényesebb lesz a massza. Habzsákba töltjük és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat. Ha terülőmázat szeretnénk, 1-2 tk vizet kell a végén a cukormázhoz keverni, és a kontúrozott mintákat szépen ki lehet vele tölteni.

img_20221218_145938.jpg

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr8113508861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása