
Bár mézeskalács receptekkel Dunát lehetne rekeszteni, de mégis eljött a pont, amikor leírom, hogy én hogy csinálom, mert akárki kóstolja, nagyon szokták szeretni. Alapvetően a receptek között nincs nagy különbség: vaj-méz összeolvaszt, tojás, fűszerek, cukor, szódabikarbóna, liszt. Ami viszont szerintem a titok, az az elkészítési mód: nem gyúrom, nem robotgéppel keverem, hanem turmixolom!!! Nem olvastátok félre: turmix! Az ötlet Limarától származik, szerintem ez a titka, hogy a mézeskalács szép sima felületű, homogén legyen és ne göcsörtös, meg fűszercsomóktól pöttyös. Próbáljátok ki!
Hozzávalók (egy jó nagy fém doboznyi)
- 250 g vaj
- 300 g méz
- 4 tojás
- 300 g porcukor
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy vegyesen 1 tk őrölt fahéj, 1 mk őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt gyömbér, 1 mk kardamom, 1 mk őrölt szegfűbors, 1 csipet csillagánizs)
- 1 púpozott tk szódabikarbóna
- 1 kg finomliszt
- a cukromázhoz: 1 tojásfehérje, 200.250 g porcukor (a tojás méretétől függően), pár csepp citromlé vagy ecet
A vajat és a mézet alacsony lángon összeolvasztjuk. Közben turmixgépbe mérjük a porcukrot, beleütjük a tojásokat, hozzászórjuk a fűszereket és a szódabikarbónát és simára turmixoljuk. Belecsorgatjuk a vajas mézet is, és az egészet homogénre zúzzuk. A turmixot egy nagy tálba öntjük, egy fakanállal néhány mozdulattal hozákeverjük a lisztet és kész is. Kézzel hozzá se kell nyúlni, ekkor még kicsit ragacsos, de ahogy áll, visszadermed a vaj és a méz, és tökéletesen gyúrható tésztát kapunk. Letakarjuk és egy napig szobahőmérsékleten pihentetjük, másnap egyszer átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk és tetszés szerint kiszaggatjuk. Tényleg érdemes vékonyra nyújtani a tésztát, a szódabikarbónának köszönhetően pont annyira fpg megnőni, hogy szép, nem túl duci lesz. A nyers tésztát ízlés szerint magokkal díszítjük.
160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.
A cukormázas díszítés viszont csak sütés után, a kihűlt mézeskalácsokra kerül rá. A cukorgyöngyöket sem érdemes sütni, mert a hő hatására szétrobbanhatnak és nem lesznek szépek.
A cukormázhoz a porcukrot átszitáljuk (vagy aprítógépben átpörgetjük, hogy egészen finomszemű legyen). Hozzákeverjük a tojásfehérjét, kanállal elkeverjük, hogy beszívja a porcukrot és csak utána kezdjük el robotgéppel felverni. Kb. 8-10 perc alatt lesz jó, a végén belekeverjük a citromlevet vagy ecetet, ettől még fényesebb lesz a massza. Habzsákba töltjük és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat. Ha terülőmázat szeretnénk, 1-2 tk vizet kell a végén a cukormázhoz keverni, és a kontúrozott mintákat szépen ki lehet vele tölteni.

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!