Ma 4 éve, hogy elkezdtem a blogot, hogy megszületett a RozéKacsa. Azóta majdnem 2 millió oldalletöltésnél tart az oldal és bár az utóbbi időben sajnos erre volt a legkevesebb időm, de éppen a blogszülinapon nem maradhattok új recept nélkül. Mondhatnám, hogy harmadik gyerekem ez a blog, de már a negyedik helyre csúszott vissza ;)
A nyaram a két gyerek szórakoztatásáról és a harmadik kihordásáról szólt elsősorban ;) így lettem 3 hete 3 gyerekes anyuka.
Ez a csodaszép pici tündér lány tegnap hordozókendőben rajtam aludt, miközben megsütöttem ezeket a kis kifliket. A recept egy ovis csoporttárs anyukától származik, az ovis évzáró bográcsozós bulira hozott egy nagy kosárral belőle, és annyira népszerű volt, hogy pikk-pakk elkapkodták. Én meg elkértem a receptet. A tészta bedagasztásához én kenyérsütőgépet használok, így azt a 10 percet is meg lehet spórolni, amit a gyúrással töltenénk.
Hozzávalók 32 darabhoz:
- 25 g friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
- 250 ml tej
- 2-3 ek cukor
- 500 g liszt
- 50 ml olaj
- 1 ek só
- 1 tojás
- a lekenéshez: olaj és 1 tojás
- a tetejére: szezámmag
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot és az élesztőt belekeverjük, majd meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalót is, majd robotgépben vagy kézzel rugalmas tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény oldalától, rugalmas, fényes.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket köralakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan olajjal, majd 8 cikkelyre vágjuk.
Az így kapott háromszögeket felhengergetjük, majd 1 órán át kelesztjük. Felvert tojással lekenjük és szezámmaggal megszórjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Langyosan a legfinomabb.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!