Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

MARCIpános csokimoussetorta

2020. január 11. - HZsuzsi84

img_20200109_170041_847.jpg

Marci névnapi kívánsága volt a marcipános-csokis torta, és mivel az ő ízlésének a kevés piskóta-sok krém arány felel meg, így a torta lelke egy lágy csokimousse lett (Praliné Paradicsom, Ötvös Zsuzsi mousse receptje alapján), ami osztatlan sikert aratott végül mindenki körében, aki csak kóstolta. 

A rétegezés a következő: az alapja egy vajas piskóta, ami egy picit tömörebb, mint egy sima piskóta, de a mousse-t szebben megtartja. Vékony réteg narancslekvár, marcipán, csokimousse, a tetején csoki ganache, díszítésnek marcipángolyók. 

A végeredmény nagyon elegáns, nagyon csokis, mégis légiesen könnyű. 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:

A vajas piskótához:

  • 100 g puha vaj
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 80 g liszt vagy rizsliszt (akkor gluténmentes)
  • 20 g kakaópor

 

A csokimousse-hoz:

  • 165 ml tej
  • 3 tojássárgája
  • 3 lapzselatin
  • 150 g étcsokoládé
  • 150 g fehércsokoládé (de lehet tej- is)
  • 300 ml habtejszín
  • 1 csipet só

A csoki ganache-hoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 ml habtejszín
  • pár kocka fehércsokoládé a díszítéshez

Az összeállításhoz:

  • 70 g marcipánmassza
  • pár ek narancslekvár (de más savanykásabb lekvár is jó)

A díszítéshez:

  • 70 g marcipánmassza 
  • kakaópor

A piskótához a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport. 23 cm átmérőjű, sütőpapíral borított tortaformában, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. A formából kivéve hagyjuk hűlni, közben elkészítjük a csokimousse-t. 

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgáját kevés tejjel elkezdjük habosítani, majd apránként hozzáadjuk a többi, közben felmelegített, tejet. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és folyamatosan keverve, alacsony lángon, besűrítjük. A tűzről levéve elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinlapokat, majd az egészet az összetördelt csokira öntjük és simára keverjük. A hieg tejszínt habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a csokis krémmel. Én szeretem, ha nem teljesen homogén színű, hanem picit márványos marad, így nem dolgoztam el teljesen. 

Jöhet az összeállítás. A kihűlt piskótát megkenjük a narancslekvárral, egy totakarikát teszünk köré (de a csatos forma és egy darab sütőpapír is megteszi), ráfetetjük a köralakúra nyújtott marcipánt, eloszlatjuk rajta a csokis habot, majd az egészet hűtőbe tesszük. 

A csokiganache-hoz a tejszínt felforróstíjuk és az összetördelt csokira öntjük, simára keverjük, és a torta tetejére öntjük. A pár kocka fehércsokit mikróban megolvasztjuk, rápöttyözünk a torta tetejére és egy hústű segítségével random márványos mintát húzunk bele.A marcipánmasszából 12 diónyi golyót gyúrunk, meghempergetjük kakaóporban, majd körben a torta tetejére ültetjük őket. Fél napra hűtőbe tesszük a tortát. 

Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.

img_20200110_133900.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

És kövess Instagramon is! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr5115404106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.