Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Narancsos mogyorós karácsonyi torta

2017. december 12. - HZsuzsi84

 

img_20171208_195109.jpg

Ez a torta nem csak egy szülinapra tökéletes, hanem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Előre elkészíthető desszert, amivel feltehetjük az i-re a pontot a karácsonyi vacsora végén. Lágy mogyorós piskóta, könnyű, nem gejl, narancsos krém, némi  ünnepi dekoráció. Mi kell még? :) Karácsonykor akár egy csillagszóró a közepére. :) 

Tovább

Almás rétes aszalt szilvával és dióval

 

retes3.jpg

Tegnap délután egy Tante Fanny tésztás workshopon jártam, ahol karácsonyra készülvén néhány lelkes blogger alkothatta meg az ízlésének és éppen aktuális hangulatának megfelelő sütit. Én Mártival, a Mirelle konyhája bloggerével alkottam meg ezt az igazán jól sikerült rétest. Nagyképűen hangzik, de elvittük a bulit. Egyrészt ez volt az egyetlen süti, ami elfogyott, pedog nem volt kicsi, másrészt olyan szép lett, hogy mindenki ezt fotózta, vagy azt, hogy mi fotózzuk :)

Teljeskiörlésű rétestésztából egy almás rétest sütöttünk, amit mazsola helyett apróra vágott aszalt szilvával turbóztunk, a klasszikus citrom mellett került bele reszelt mandarinhéj és mandarinlé is, a tésztarétegek közé meg gazdagon kenegettünk olvasztott vajat és szórtunk bele darált diót is. 

A töltelék kellően szaftos volt, mégsem áztatta el a tésztát. A tészta ropogós, mégsem száraz. Az egész kellemesen fűszeres, de nem túl édes. Szóval meg voltunk elégedve magunkkal :) Próbáljátok ki! 

retes2.jpg

Tovább

Fahéjas-cukros mandula

ellenállhatatlan karácsonyi nasi

img_6812_large.jpg

Fotó: Puskás Nóri

 

Fahéjas illatfelhőbe burkolja a karácsonyi vásárokat, a ropogós cukros-fahéjas bundában bújó pirított mandula. Szerintem nem létezik ennél finomabb téli nasi. Elkészíteni pofon egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe. És ez sajnos az elfogyasztására is igaz. Nem lehet eleget csinálni belőle! 

Én nagyon szeretem karácsonykor ehető ajándékokkal meglepni a szeretteimet. Ez is egy remek tipp erre. Mindenki imádja!

Tovább

Sajtszószos gnocchi kolbászmorzsával

img_0308_large.JPG

Bár gnocchiból kapható bolti félkész verzió is, de mivel tényleg nem ördöngősség elkészíteni, nagyon ajánlom a házi verziót, ami amellett, hogy sokkal finomabb lesz, nagyságrendekkel olcsóbb is. Ugyanis egy filléres kajáról beszélünk. (A 2 adag bekerülési költsége mindenestül (szósszal, feltéttel) kb. 400 Ft. Ennyiből a boltig jut el az ember kb. :))

Semmi extra hozzávalót nem igényel a dolog: krumpli, tojás, liszt, só és kész. De attól még, mert valami egyszerű, nem jelenti, azt, hogy unalmas. Valójában egy krumplinudliról beszélünk, amit nem menőzésből hívunk gnocchinak, hisz míg mi magyarok a krumplinudlit főleg édesen fogyasztjuk, addig az olaszok gnocchija egy pastához hasonló sós főétel. 

A feltétek, úgy ahogy a tésztáknál is, a végtelenségig variálhatóak, én most egy expressz sajtszószos-kolbászmorzsás verziót csináltam. Kifejezetten télies, laktató kaja, diétásnak nem mondanám. Utána mondjuk fussatok egy kört a szigeten, és nem lesz gond! :) 

Tovább

Babapiskóta házilag

méghozzá gluténmentesen

 

img_0286_large.JPG

Elővenni egy csomag babapiskótát és pikk-pakk összedobni egy tiramisut, vagy bármilyen pohárdesszertet, praktikus megoldás. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni ezeket, akkor két verzió van, vagy megvesszük a méregdrága gluténmentes babapiskótát, vagy megcsináljuk házilag. Én az utóbbira szavazok. Nem ördöngösség és a költsége töredéke a bolti változaténak. Nem utolsó sorban, mint minden házi készítésű dolognál: tudjuk, hogy mi került bele (ez a sima lisztes változatra is igaz, természetesen!). 

Cuki kis csomagokban remek gasztroajándék lehet belőle. Közeledik a karácsony, gyűjtsétek az ötleteket! :) 

img_0295_large.JPG

Tovább

A konyha legnagyobb jolly jokere: a tojás

őszi frittata a ráérős reggelekre

frittata_2.jpg

A tojás egy olyan alapélelmiszer, amiből a nap bármely szakában gyorsan finomat és változatosat lehet készíteni. Ha unjátok már a szalonnás tojásrántottát, most hoztam egy olyan őszre hangolt tojásos fogást, amit kizárólag az otthon fellelhető alapanyagokból készítettem, szóval igazi kamra- és hűtőkaja. Variálni ér! 

Tovább

Avokádókrémmel töltött krumpli

pikk pakk kamrakaja

img_0280_large.JPG

Amikor azt hiszi az ember, hogy nincs otthon semmi, akkor is össze lehet dobni izgalmas fogásokat néhány alapanyagból. Ebben a töltött krumpliban az avokádó az egyetlen, ami mondjuk nem alapfelszerelése egy háztartásnak, de pár száz forintért kapható mostmár a legtöbb szupermarketben és zöldségesnél. Ezen kívól néhány szem krumpli, paradicsom, sajt és kész is a varázslat. 

Tovább

Panzanella

gombával, paradicsommal, buggyantott tojással

 

img_0276_large.JPG

Nagyon nem szeretek ételt kidobni, de hazudnék, ha azt mondanám sosem fordul elő, hogy a hűtőben hátracsúszik valami, ami csak akkor tűnik föl, amikor már majdnem előremászik magától :)

A minap egy olívás kenyér jutott majdnem az ebek harmincadjára a szekrényben, amiért igen kár lett volna, szóval gyorsan összedobtam belőle egy panzanellát, azaz olasz kenyérsalátát, amihez épp a szikkadt kenyér a legjobb, felturbózva a többi maradékkal, amit a hűtőben találtam: némi gomba, paradicsom,  fűszerek és a tetejére egy buggyantott tojás. Gomba-tojás-kenyér kicsit másképp, egy már kicsit őszies hangulatú salátában. 

Tovább

3. blogszülinap

körtés mogyorós csokis süti

img_0260_large.JPG

Hihetetlen, de igaz, ma van éppen 3 éve, hogy elindítottam a RozéKacsát. Azóta a hirtelen jött felindulásból már gyakorlatilag hivatás lett, az időm nagy részét a gasztronómia tölti ki. 

A nyáron a gyerekek mellett nem sok időm maradt az új receptek írására, így ezennel, a blog szülinapján visszatérek az "éterbe" és hoztam is egy új receptet. Szülinap, vagy mi a fene, szóval mi más lenne, mint egy süti. Mivel időközben az ősz is beköszöntött, egy mogyorós, csokis, körtés süti készült. Pofonegyszerű és isteni finom, tudjátok a kedvenc kombó! Ráadásul gluténmentes is. 

Tovább

Mediterrán töltött cukkini

a nyár egy zöldségbe töltve

img_0255_large.JPG

A töltött és rakott zöldségek műfaja a végtelenségig variálható, mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja, nagyon szeretem őket. Ez most egy paradicsomos, mediterrán ízvilágú variáció, rizses-darált húsos töltelékkel, és bár a cukkini formája nagyon padlizsános, ez tényleg egy nagy cukkini volt, higgyetek nekem! :) 

Tovább
süti beállítások módosítása