Ez a torta nem csak egy szülinapra tökéletes, hanem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Előre elkészíthető desszert, amivel feltehetjük az i-re a pontot a karácsonyi vacsora végén. Lágy mogyorós piskóta, könnyű, nem gejl, narancsos krém, némi ünnepi dekoráció. Mi kell még? :) Karácsonykor akár egy csillagszóró a közepére. :)
A piskótához:
- 5 tojás
- 100 g barna nádcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 50 g törökmogyoró
- 50 g liszt vagy rizsliszt (akkor gluténmentes)
- 1 csipet só
- 1 csipet fahéj
- 1 narancs reszelt héja
A krémhez:
- 500 g marscarpone szobahőmérsékleten
- 1 narancs reszelt héja
- 2 narancs kifacsart leve
- 100 g fehércsoki
- 150 ml tejszín
- 1 vaníliarúd
Díszítéshez:
- 1 csillaggyümölcs
- törökméz (elkészítést ld. lejjebb)
- ehető aranypor
A mogyorót egy tepsire szórjuk, 180 fokos sütőben 5 perc alatt illatosra pirítjuk. Amennyire tudjuk, egy konyharuhával ledörzsöljük a barna héját, majd ha kihűlt aprítógépben ledaráljuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A sárgáját a cukorral, a narancshéjjal, a fahéjjal és a vaníliával habosra verjük, majd hozzászitáljuk a lisztet, beleszórjuk a darált mogyorót és két részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. Sütőpapírral kibéleljük egy 22-23 cm átmérőjű tortaforma alját, az oldalát kivajazzuk, kilisztezzük és beleöntjük a masszát. 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a fehércsokit és a tejszínt összeolvasztjuk gőz fölött, hozzákeverjük a mascarponét és a vanília kikapart magjait, belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk 1,5 narancs levét, az egészet szép habosra kikeverjük.
A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, a maradék narancslével meglocsoljuk a lapokat, megtöltjük a krémmel és a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. Tálalásig hűtőben pihentetjük.
Díszítésnek rózsákat nyomunk a krémből a tetejére, mogyorós törökméz darabokat töredelünk rá és szeletelt csillaggyümölccsel koronbázzuk meg. Én egy kis ehető aranyport szórtam még rá, hogy ezzel emeljem az ünnepi jellegét.
Törökméz készítése:
100 g cukrot és 2 evőkanál mézet összeolvasztunk, nem szabad kevergetni, csak a serpenyőt mozgatni, ha szép aranybarnára karamellizálódott, akkor lehúzzuk a tűzről ás hozzáadunk 2 teáskanál szódabikarbónát, gyorsan alaposan elkeverjük, majd sütőpapírra öntjük és szétkenjük. MEgszórjuk (de akár bele is keverhetjük még a szódabikarbóna előtt) durvára vágott mogyoróval. Hűlni hagyjuk. Ha megdermedt széttördeljük. Becsomagolva remek gasztroajándék, torták, pohárkrémek, egyéb desszertek díszítésére kiváló!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!