A töltött és rakott zöldségek műfaja a végtelenségig variálható, mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja, nagyon szeretem őket. Ez most egy paradicsomos, mediterrán ízvilágú variáció, rizses-darált húsos töltelékkel, és bár a cukkini formája nagyon padlizsános, ez tényleg egy nagy cukkini volt, higgyetek nekem! :)
Hozzávalók (2 nagy, vagy 4 kicsi adag)
- 1 közepes tölteni való cukkini (magyarul nagyobbacska, nem a vékony zsenge darabok)
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g darlát hús (én sertés-marha keveréket használtam)
- 150 ml száraz fehér bor
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 bögre rizs
- 125 g mozzarella
- 1 ek reszelt parmezán
- friss zöldfűszerek: 2-2 ág kakukkfű, oregano, bazsalikom
- olívaolaj, só, bors
- 200 ml passata (passzírozott paradicsom)
A cukkinit félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk (nem dobjuk ki!), majd kevés olívaolajjal meglocsolva 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt elősütjük, hogy elkezdjen megpuhulni. Közben elkészítjük a tölteléket. A rizst azonos mennyiségű vízben félkészre főzzük (azért nem kell teljesen puhára, mert a töltelékben még lesz ideje tovább puhulni). A lilahagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rányomunk 2 gerezd fokhagymát és hozzákeverjük a cukkini kikapart belsejét. Kicsit összefonnyasztjuk, majd jöhet rá a darált hús, addig pirítjuk míg kifehéredik, majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük a fehér borral. Ha az alkohol elpárolgott ráöntjük a paradicsomkonzervet és rámorzsoljuk az oreganot, kakukkfüvet. 15 percig főzzük, majd hozzákeverjük az előfőzött rizst. Az elősütött cukkinihajókat megsózzuk, majd belehalmozzuk a tölteléket, rátépkedjük a bazsalikomleveleket, rászeleteljük a mozzarellát és megszórjuk a reszelt parmezánnal. A maradék 1 gerezd fokhagymát összezúzzuk és a passataba keverjük, sózzuk, borsozzuk és a töltött cukkinik köré öntjük.
Visszatoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt összesütjük. 10 perc pihentetés után tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!