Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mediterrán töltött cukkini

a nyár egy zöldségbe töltve

2017. július 24. - HZsuzsi84

img_0255_large.JPG

A töltött és rakott zöldségek műfaja a végtelenségig variálható, mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja, nagyon szeretem őket. Ez most egy paradicsomos, mediterrán ízvilágú variáció, rizses-darált húsos töltelékkel, és bár a cukkini formája nagyon padlizsános, ez tényleg egy nagy cukkini volt, higgyetek nekem! :) 

Hozzávalók (2 nagy, vagy 4 kicsi adag)

  • 1 közepes tölteni való cukkini (magyarul nagyobbacska, nem a vékony zsenge darabok) 
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g darlát hús (én sertés-marha keveréket használtam)
  • 150 ml száraz fehér bor
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 bögre rizs
  • 125 g mozzarella
  • 1 ek reszelt parmezán
  • friss zöldfűszerek: 2-2 ág kakukkfű, oregano, bazsalikom
  • olívaolaj, só, bors
  • 200 ml passata (passzírozott paradicsom)

A cukkinit félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk (nem dobjuk ki!), majd kevés olívaolajjal meglocsolva 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt elősütjük, hogy elkezdjen megpuhulni. Közben elkészítjük a tölteléket. A rizst azonos mennyiségű vízben félkészre főzzük (azért nem kell teljesen puhára, mert a töltelékben még lesz ideje tovább puhulni). A lilahagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rányomunk 2 gerezd fokhagymát és hozzákeverjük a cukkini kikapart belsejét. Kicsit összefonnyasztjuk, majd jöhet rá a darált hús, addig pirítjuk míg kifehéredik, majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük a fehér borral. Ha az alkohol elpárolgott ráöntjük a paradicsomkonzervet és rámorzsoljuk az oreganot, kakukkfüvet. 15 percig főzzük, majd hozzákeverjük az előfőzött rizst. Az elősütött cukkinihajókat megsózzuk, majd belehalmozzuk a tölteléket, rátépkedjük a bazsalikomleveleket, rászeleteljük a mozzarellát és megszórjuk a reszelt parmezánnal. A maradék 1 gerezd fokhagymát összezúzzuk és a passataba keverjük, sózzuk, borsozzuk és a töltött cukkinik köré öntjük.

toltott_cukkini.jpg

Visszatoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt összesütjük. 10 perc pihentetés után tálaljuk.  

img_0257_large.JPG

img_0256_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr2212684823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2019.04.13. 21:44:06

Jól néz ki nagyon, de mostanság elég nehéz szép töltenivaló padlizsánt találni, csak vékonykák vannak. A minap nézelődtem neten, hol olcsóbb a zöldség www.ujsagomat.hu/lidl/akcios-ujsag-csutortoktol-11-04-2019/ ezt az oldalt használom mindig akciókat keresve
süti beállítások módosítása