Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Gluténmentes kenyér

ropogós héj, puha belső

2017. február 03. - HZsuzsi84

img_9256_large.JPG

Milyen egy jó kenyér? A héja ropogós, a belseje puha, levegős és nem szárad ki egy nap alatt. Ilyen tulajdonságokkal rendelkező gluténmentes kenyeret nem könnyű találni, de nekem ez a recept most nagyon bevált. Egyre többen érintettek manapság valamilyen allergiában, vagy csak saját döntésből étkeznek gluténmentesen, és egy puha friss kenyér az nagyon szokott hiányozni a gm étrendből. A recept alapja egy gm lisztkeverék csomagolásán volt, ezt turbóztam fel magokkal. Tökéletes! 

Tovább

Tonhalkrém

img_9243_large.JPG

Turbo recept következik, amivel a konzerv tonhalból friss, üde citromos, zöldfűszeres krémet varázsolhatunk.

Hozzávalók:

  • 4x80 g tonhalfilé (olajban eltett, de lecsöpögtetett!)
  • 300 g tejföl
  • 2 cs. kapor finomra vágva
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 2 tk mustár
  • 2 ek. majonéz
  • 1 cs. petrezselyem apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja 
  • fél citrom kifacsart leve
  • só, bors (vagy lemon pepper)
  • 1 közepes sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd mártogatósként nyers zöldségekkel, vagy pirítóssal tálaljuk. Reggelire, előételnek, vagy party falatoknak tökéletes.  

img_9235_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

Salátavariációk citrusokkal

csirkés-mandarinos és narancsos-garnélás

citrussali.jpg

Nagyon szeretem az olyan salátákat, amiben valamilyen citrusféle van. Savasságuk életre kelt egy egyszerű zöldsalátát is, és emellett csodaszéppé teszi az ételt. Most egy mandarinos csirkés salátát hoztam céklával, meg egy narancsos garnélásat, édesburgonyával. Próbáljátok ki! 

Tovább

Narancsos kalácspuding

img_9229_large.JPG

A szikkadt kalácsfelhasználás legjobb módja, ha édes vaníliás tojásos tejjel nyakon öntjük és összesütjük, szezonfüggően gyümölcsökkel turbózhatjuk. Egy ráérős reggeli édes befejezésének, vagy egy tartalmas leves utáni második fogásnak is kiváló. Most épp naranccsal és kandírozott narancshéjjal turbóztam, de tavasszal isteni eperrel, akár rebarbarával, vagy ősszel szilvával, fahéjjal pl. Friss gyümölcs helyett/mellett akár sűrű lekvárt is tehetünk bele. 

Másik nagy előnye, hogy akár előző este összeállítható, és akkor reggel, csak be kell tolni a sütőbe és frissen tálalni. 

Tovább

Egy krém, két süti

narancsos mascarponekrémmel töltött piskótatekercs és torta

piskotat_torta.jpg

Narancsos mascarponés krém egy ünnepi kakaós-mandulás piskótatekercsben és egy mogyorós-csokis tortában. Nem csak karácsonykor és nem csak Marci névnapján, tuti a siker bármikor! Mindkét változat könnyű, habos, ráadásul gluténmentes! 

Tovább

Kókuszos gofri-császármorzsa

aki lusta elővenni a gofrisütőt

img_9161_large.JPG

Tudom, tudom, már nagyon el voltam tűnve. Aki követi az Instagram és Facebook oldalamat, az láthatta, hogy gyakorlatilag ki sem mozdultam a konyhából az elmúlt hetekben, csak éppen írni nem volt időm... 

Az újév első receptje egy kókuszos gofri recept, de ha valaki lusta elővenni a gofrisütőjét, vagy épp nincs, akkor is simán neki lehet állni, mert a gofritésztát most úgy sütöttem meg serpenyőben, mint egy császármorzsát. Kevesebb meló van vele, de ugyanolyan finom. Illetve rácsos grillserpenyőben is lehet mini gofrikat sütni. 

Egy gyors csokiszósz, néhány szelet friss kókusz, egy licsi, és teljes a bűnös reggeli, vagy desszert. Azt kitalálhattátok, hogy nem az volt az újévi fogadalmam, hogy nem eszem édességet ideén :) 

Tovább

Brownie karácsonyfa

egy egyszerű brownie karácsonyi kivitelben

brownie.jpg

A brownie karácsonyfa műfaját nem én találtam fel (sajnos, mert elég jó ötlet) :) évek óta tele van vele az internet. Számos külföldi oldalon láttam már a kis háromszögekre vágott, karácsonyfának öltöztetett browniekat. Magyarországon először Vrábel Krisztánál.  

De annyira tetszik, hogy évek óta ilyet viszek az ovis karácsonyra. Másodpercek alatt szokott elfogyni (nem túlzok!). Így volt ez ma is, Marci első iskolai karácsonyi ünnepségén. A Facebook oldalamon azonnal követelni kezdték a receptet, bár nem gondoltam, hogy érdemes egy brownie receptet leírni, mert nincs benne semmi újdonság, de annyian kérték, hogy nem lehet nemet mondani. Íme az én brownie karácsonyfám receptje: 

Tovább

Kacsamell csipkebogyóval: spanyol ízek Budapest szívében

megnyílt a La Parrilla

laparillakollazs.jpg

A belvárosi éttermek esetében mindig azt figyelem, hogy ha belép egy turista, milyen képet kap Magyarországról, Budapestről, a magyar gasztronómiáról. A Váci utca még mindig tele van turista lehúzó pocsék étteremmel, de szerencsére tényleg egyre több az olyan, ahol semmi félnivalónk nincs se a turisták, se a hazai vendégek véleményétől. A La Parrilla ilyen. A Szabadság tér 4. szám alatt a Borkakas helyén nyílt étterem persze szívesen látja a külföldieket is, de kifejezetten szeretnék a magyar vendégeket is odacsábítani, amire minden esélyük megvan. 

Tovább

Ciderben sült oldalas

img_8862_large.JPG

Az alkohol csodákat tesz a hússal, legyen az vörösboros marhapörkölt, fehérboros csirke vagy egy sörben sült csülök, isteni omlós a végeredmény. Én most oldalast sütöttem jó kis almás ciderrel nyakon öntve. Az erjesztett almalé édessége és a savassága is kifejezetten jól áll a sertéshúsnak. Köretnek most az egyszerűség kedvéért csak egy kis kuszkuszt csináltam hozzá (már lemenőben volt a nap, és természetes fényben szerettem volan fotózni), de valójában almás krumplipürét ajánlanék mellé leginkább (1 nagy almát a krumplival együtt főzzünk meg és a szokott módon készítsük el belőle a pürét). 

A meló vele minimális, a végeredmény zseniális! 

Tovább

Marcipános csokihab

img_8850_large.JPG

Egy gyorsan elkészíthető, egyszerű, mégis nagyon finom desszert ötletet mutatok, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de egy borongós őszi/téli estét is ér feldobni vele bármikor. Fűszeres spekulatius keksz (vagy mézeskalács), marcipános csokihab, tejszínhab és gránátalma alkotják a rétegeket. Az édes krémes, a ropogós és a fanyar találkozása tökéletes harmóniában. Imádni fogjátok! 

Tovább
süti beállítások módosítása