Narancsos mascarponés krém egy ünnepi kakaós-mandulás piskótatekercsben és egy mogyorós-csokis tortában. Nem csak karácsonykor és nem csak Marci névnapján, tuti a siker bármikor! Mindkét változat könnyű, habos, ráadásul gluténmentes!
Hozzávalók:
a krémhez:
- 500 g mascarpone
- 2 kezeletlen héjú narancs lereszelt héja és kifacsart leve
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 50 ml tejszín
- 3 ek. porcukor
- + 2 narancs filézett húsa
A szobahőmérsékletű (!) mascarponét a tejszínnel és a narancslével fellazítjuk és szép krémesre keverjük az összes többi hozzávalóval.
a piskótatekercshez:
- 5 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg liszt vagy gluténmentes lisztkeverék/rizsliszt (akkor gluténmentes)
- 5 dkg kakaópor
- 5 dkg darált mandula
- díszítéshez: csokiforgács, kandírozott narancshéj, ehető aranypor
A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd a sárágákat a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaót és mandulát, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. Sütőpapírral borított tepsin 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütjük, majd még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, úgy hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a narancsos mascarponekrémmel megtöltjük, rászórjuk a narancs darabkákat és feltekerjük, kívülről is bekenjük a krémmel, majd díszítjük. Néhány órát érdemes hűtőbe tenni szeletelés előtt.
a tortához:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dkg pirított darált mogyoró
- 5 dkg liszt vagy gluténmentes lisztkeverék
- 1 ek kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 1 marék étcsokicsepp/csokipasztilla
- díszítéshez: pirított mogyoró, reszelt étcsokoládé, kandírozott narancshéj
A nogyorót 200 fokos sütőben 5-10 perc alatt illatosra pirítjuk, majd konyharuhába bugyolálva ledörzsöljük a vékony héját, majd finomra őröljük. A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a mogyorót és a kakaóport, majd sütőpapírral bélelt, kivajazott 23 cm-es tortaformába öntjük, a tetején szétszórjuk a csokipasztillát és a kandírozott narancshéj darabokat, picit bele is nyomkodhatjuk.
180 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 3 lapba vágjuk.
Az alsó és a középső lapokat megkenjük a krém 1/3-1/3-ával, és eloszatjuk rajtuk a narancs darabokat:
A tetejére nem kenjük, hanem habzsákból nyomjuk a krémet körkörösen, majd díszítjük.
Az oldalát most színes fondant masszából/marcipánból kiszúrt dinókkal díszítettem Marci névnapja alkalmából, de akár az oldalát is bekenhetjük vastagon krémmel.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!