Viszonylag ritkán sütök sós sütiket, mert eléggé édesszájú vagyok. Úgyhogy, ha nekiállok sütni, akkor 10-ből 9-szer inkább valami édesség lesz belőle. De ha pl. vendégek jönnek hozzánk, akkor nem jön rosszul egy kis rágcsa vagy sörkorcsolya. Ezt a sajtos rudat még akkor is össze lehet dobni, amikor már megérkeztek a vendégek, pár perc munka van vele, tényleg! Nem kell sokáig gyúrni, nem kell pihentetni. Süssétek meg még ma!
Hozzávalók 1 nagy tepsinyi adaghoz:
(A receptet még régen egy gasztro magazinban találtam és feljegyeztem a kis kézzel írott szakácskönyvembe.)
- 9 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 12 dkg sajt reszelve (én goudát használtam,de bármilyen markánsabb ízű sajt megfelel, pl. cheddar, gruyere, ementáli, de akár egy sima trappistával is finom
- 1 nagy csipet só
- 2-3 ek tejszín (a sajt zsírosságától függően)
- a tetejére: reszelt parmezán, szezámmag, köménymag, lenmag, ízlés szerint bármi más
A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal a sajttal összedolgozzuk, pár kanál tejszínnel nyújtható állagúra gyúrjuk, nem szabad túldolgozni, elég hogy éppenhogy összeálljon. Pihentetni nem szükséges, süthetjük azonnal.
Fél centisre nyújtjuk, majd éles késsel, vagy derelyevágóval felcsíkozzuk. egy felvert tojással megkenjük a rudak tetejét (érdemes még felvágás előtt) és megszórjuk a kiválasztott feltéttel. Én most parmezánt és köménymagot használtam.
Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a rudakat (nyugodtan lehetnek közel egymáshoz, ezek nem nagyon nőnek meg).
170 fokon 15-20 perc alatt sül készre, nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Ha szép a színe, már biztosan jó.
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon, hogy minden friss posztról elsőként értesülj!