Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Házi friss és roppanós savanyúság 10 nap alatt

bármilyen zöldségből, minimális munkával,

2015. március 02. - HZsuzsi84

savanyusag.jpg

Nem tudom ti hogy vagytok a bolti savanyúságokkal, üveges kiszerelésben igen nehéz jót kapni, sokszor nem elég ropogós, punnyadt darabok vannak benne, vagy ha még finom is lenne, tele van tartósítószerrel, cukorral, meg csupa olyan adalékkal, amire semmi szükségünk. A piacokon kapható kimért "házi savanyúságok" (az se feltétlenül házi) már jobb választás, de én a hazaszállítással vagyok mindig gondban, még a dupla zacskó is csöpög, aztán ecet szag van az egész kocsiban... 

Így esett, hogy elhatároztam csinálok friss zöldségekből házilag savanyúságot, olyat, amilyet sehol nem kapok. 

Ami éppen volt itthon: zellerszár, egy maradék kis karfiol és répa, de ezen kívül kb. bármi kerülhet bele: brokkoli, uborka, paprika, káposzta, zöld paradicsom, amit szerettek. 

A teendő annyi, hogy a kiválasztott zöldségeket kisebb darabokra vágjátok, és jó szorosan beletömköditek egy üvegbe, majd nyakon öntitek a felforralt ecetes sós vízzel. És kibírjátok, hogy bármilyen szép, legalább 10 napig nem nyúltok hozzá :)

Hozzávalók: 2 db 750 ml-es befőttes üveghez

a pácléhez: 

  • 750 ml víz
  • 350 ml fehérborecet
  • 50 g só
  • zöldségek ízlés szerint: karfiol kis rózsáira szedve, sárgarépa zöldséghámozóval csíkokra szelve, zellerszár feldarabolva (A zöldségek mennyiségét nem tudom pontosan, attól függ mit használtok, lényeg, hogy jó szorosan tele legyenek az üvegek.)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros chili paprika 

img_2658.JPG

A páclé hozzávalóit egy kis lábosban összeforraljuk.

Tegyünk minden üveg aljára  2 gerezd megroppantott fokhagyma gerezdet és fél chilipaprikát apróra vágva (ettől éppen csak pikáns lesz, de ha egyáltalán nem szeretnénk csípősre, akkor ez elhagyható). 

Majd jó szorosan belepakoljuk az üvegbe a zöldségeket és nyakon öntjük a forró páclével (egy ujjnyi helyet hagyjunk az üveg peremétől) mielőtt az üveget lezárnánk 1 kk. étolajat csöpögtetünk még a tetejére. 

img_2663.JPG

Majd jó szorosan lezárjuk az üveget és legalább 10 napig hűvös helyen pihentetjük. Én 10 nap után nyitottam ki, finom volt nagyon, a sóssága tökéletes, kellemesen savanyú (ha valaki édesebben szereti, akkor persze a páclébe tehet egy kis cukrot, mi nem igényeltük), de akár 2-3 hétig is állhatott volna, mivel frissek voltak a zöldségek, így simán roppanós marad. 

A két üveg nálunk egy nap alatt elfogyott, készüljetek fel, sikere lesz! 

img_2875.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

Akit érdekel a kedvezményes kuponkód  Kookta-ba, az kattintson az előző posztra ide

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr817231885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása