Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Lisztmentes máktorta csodaszép fehércsokiköpenyben

joghurtos mascarpone krémmel

2015. március 14. - HZsuzsi84

maktorta.jpg

A gyerekek Dédije 92 éves lett, az ő tiszteletére sütöttem ezt a lisztmentes máktortát joghurtos-fehércsokis mascarpone krémmel és hogy igazán különleges legyen, mintás fehércsokiköpenybe "öltöztettem", az egyik legkedvesebb gimnáziumi barátnőm által tervezett egyedi díszítő sablon segítségével. 

A húsvéti asztalon sem mutatna rosszul, és igazán nagy élmény, amikor egy ilyen műremek kerül ki az ember kezei közül :)

Persze bármilyen más tortát is be lehetne vonni hasonlóképp, én most ezt a mákos, gluténmentes verziót választottam, a tetején gránátalma magokkal, hogy a gránátalma-függő kétéves is boldog legyen :)

beni_granatalma.jpg

Hozzávalók: 

  • 6 tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 1,2 dl napraforgó olaj (vagy ha van, mákolaj)
  • egy nagy csipet só
  • egy citrom reszelt héja
  • 18 dkg darált mák

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 pohár (125 g joghurt), lehetőleg sűrűbb fajta görög v, török joghurtot használjunk
  • 2 ek. porcukor
  • 4 dkg fehércsoki megolvasztva
  • 1 rúd vanília kikapart magjai

a csokiköpenyhez szükséges egy csíksablon és írásvetítő fólia (papírboltban kapható), a csoki temperálásához egy cukorhőmérő vagy maghőmérő 

  • 5 dkg étcsoki
  • 10 dkg fehércsoki

A tetejére: egy kör alakú díszítő sablon, kakaópor, gránátalma

Elkészítés:

A tojások fehérjét egy jó nagy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a porcukrot is fehéredésig keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olajat, belereszeljük a citromhéjat és belekeverjük a mákot. Végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk (nyugodtan mehet a robotgép legalacsonyabb fokozatán, csak nem szabad sokáig verni). 

Két 23 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk (vagy sütőpapírral kibéleljük), és a masszát két felé osztva megsütjük. 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt sül készre. Még melegen kivesszük a formából és hűlni hagyjuk. 

Közben elkészítjük a krémet. A mascarponét, a joghurtot, az olvasztott fehércsokit és a porcukrot simára keverjük és megtöltjük vele a két tortalapot, majd kívülről is bevonjuk a tortát. 

Most jöhet a díszítés. A sablonokkal egyébként nagyon sok féle technikát kipróbálhattok, a csokiköpeny szerintem az egyik leglátványosabb. 

Az írásvetítő fóliából kivágunk egy olyan hosszú csíkot, mint a tortaformánk kerülete (23 cm-es forma esetén 72 cm-t.Emlékeztek a kör kerületének képetére remélem :) 2rπ). A fóliacsík szélessége a csíksablon szélességével legyen azonos. 

A díszítő sablont a fóliacsíkra helyezzük és egy nem használatos bankkártya (vagy direkt ehhez való habkártya)  segítségével átkenjük rajta a temperált étcsokoládét. A temperálás nagyon fontos, ettől lesz szép fényes a megolvasztott majd visszadermedt csoki felülete, a technika részletes leírását egy nálam sokkal nagyobb szakértőre, Praliné Zsuzsira bízom. A sablont elmossuk, majd megismételjük ezt a fóliacsík teljes hosszában. 

Ha az étcsokis minta megszilárdult, akkor temperáljuk a fehércsokit is, és már a sablon nélkül végigkenjük az egész fóliacsík teljes szélességében és hosszában.

img_3062.JPG

Várunk pár percet és egy kis segítséggel (nem árt négy kéz hozzá, mert elég hosszú a fóliacsík), a megkent torta köré ragasztjuk a csokis fóliacsíkot. Majd hűtőbe, vagy hűvös helyre tesszük és megvárjuk, hogy a csoki teljesen megdermedjen. Utána a fóliacsík egy mozdulattal lehúzható róla. 

img_3069.JPG

A torta tetejéhez a kör alakú sablont használtam,  kakaóporral szórtam át, majd gránátalma magokkal díszítettem. Első olvasatra lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem ördöngösség, és az eredmény minden macerát megér, szerintem csodaszép és egészen különleges lesz. 

img_3097.JPG

img_3109.JPG

img_3113.JPG

img_3110.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj és ne maradj le a húsvéti nyereményjátékról (Maminti art sablonokat lehet majd nyerni!)

11000102_10206325002943135_846621357_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr387268335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2015.03.16. 13:49:20

Gratulálok, ez eszméletlenül gyönyörű! :-)

Túrós (törölt) 2015.03.16. 15:02:47

nagyon jónak tűnik de a gránátalmát nem szeretném

HZsuzsi84 2015.03.16. 15:40:38

Köszi mindenkinek. :)
A gránátalma helyett persze mással is lehet díszíteni, a málna vagy a meggy is nagyon jól illik a mákhoz.

muszaka 2015.04.02. 00:14:32

Köszi a sütireceptet! Megsütöttem, mennyei volt, szóval ez a recept később is terítékre fog kerülni. :)
süti beállítások módosítása