Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Paradicsomos tészta cukkinivel turbózva

2015. szeptember 21. - HZsuzsi84

img_5832.JPG

Sok anyuka küzd azzal, hogy a gyereke nem hajlandó zöldséget enni. Az én gyerekeim rengeteg nyers gyümölcsöt és zöldséget esznek (akár brokkolit, karfiolt, karalábét, répát, paprikát, paradicsomot, bármit, de főleg Marci, CSAK nyersen!), ami a legegészségesebb, szóval alapvetően boldog vagyok, de azért néha gondot okoz, hogy más formában (főve, sütve, párolva) kipiszkálják a tányérból. A paradicsomos tészta, mint általános jolly joker kaja alkalmas arra is, hogy jól átvágjuk a zöldségtől viszolygó gyereket. A paradicsomszószba belefőtt cukkinivel egy teendő van, meg kell hámozni előtte, hogy a sötétzöld héj ne áruljon el minket. :) Egy kis turmixolás és már kész is a tökéletes (piros!) paradicsomszósz, amiről semelyik gyerek nem mondaná meg, hogy cukkinis! :)

Hozzávalók: (4 kisebb adag)

  • 1 doboz hámozott darabolt paradicsom konzerv (egész is lehet, de a darabolttal gyorsabb)
  • 1 kisebb cukkini 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • friss bazsalikom 

A cukkinit megpucoljuk ls apró kockákra vágjuk (hogy gyorsan elkészüljön). Egy serpenyőben kevés olívaolajon  megfuttatjuk a zúzott/reszelt fokhagyma gerezdeket, de csak óvatosan, mert egy pillanat alatt el tud égni, és akkor keserű lesz. Ha már a fokhagyma illatozik, akkor mehet rá a cukkini, kicsit pirítsuk körbe, majd öntsük nyakon a paradicsom konzervvel. Sózzuk, borsozzuk, dobjunk bele egy babérlevelet és takaréklángon lefedve kb 15 perc alatt főzzük össze. Akkor jó, ha a cukkini teljesen megpuhult benne, a paradicsom meg besűrűsödött. Ekkor kivesszük a babérlevelet és turmixgépbe öntjük (vagy botmixerrel is nekimenhetünk), hogy pürésítsük és teljesen eltűnjenek belőle a cukkini darabok. 

A szószt visszaöntjük a serpenyőbe, egyet rottyantunk még rajta és beleszórjuk a jó sok friss bazsalikomot. A mártást frissen kifőtt tésztával összeforgatjuk, reszelt sajttal (ha a gyerekek megeszik parmezánnal) tálaljuk. 

img_5831.JPG

img_5833.JPG

Bocsi a képekért, csak menet közben jutott eszembe, hogy ez akár egy gyors posztot is megér, így rendes fotót nem csináltam róla. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr287804222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.09.21. 15:43:20

Legközelebb próbáld ki ugyanezt grillezett padlizsánnal és kakukkfűvel is. A cukkiniből meg ajánlom a fehér változatot, sok helyen kapható, jobb ízű, feszesebb húsú és még hámozni sem kell a gyerekek "megtévesztésére". :)

HZsuzsi84 2015.09.21. 15:46:56

@A fickó: Azért a grillezett padlizsánnak az íze jóval markánsabb, azzal azért nem könnyű megtéveszteni egy gyereket :) tapasztalataim szerint. De felnőtt fogyasztásra mindenképp remek párosítás! :)

fischerkalman@t-online.hu 2015.09.22. 11:05:07

Nálunk ez úgy vált be hogy leves zöldséget ( sárga ill. fehér répa, zeller) egész apróra szecskázva esetleg még mellé cukkini. Ezt párolom meg és a végén nyakon öntöm spagetti szósszal ( általam eltett) tálaláskor sajt és tejföl hozzá.Nincs az mennyiség ami el nem tűnik.
süti beállítások módosítása