Sok anyuka küzd azzal, hogy a gyereke nem hajlandó zöldséget enni. Az én gyerekeim rengeteg nyers gyümölcsöt és zöldséget esznek (akár brokkolit, karfiolt, karalábét, répát, paprikát, paradicsomot, bármit, de főleg Marci, CSAK nyersen!), ami a legegészségesebb, szóval alapvetően boldog vagyok, de azért néha gondot okoz, hogy más formában (főve, sütve, párolva) kipiszkálják a tányérból. A paradicsomos tészta, mint általános jolly joker kaja alkalmas arra is, hogy jól átvágjuk a zöldségtől viszolygó gyereket. A paradicsomszószba belefőtt cukkinivel egy teendő van, meg kell hámozni előtte, hogy a sötétzöld héj ne áruljon el minket. :) Egy kis turmixolás és már kész is a tökéletes (piros!) paradicsomszósz, amiről semelyik gyerek nem mondaná meg, hogy cukkinis! :)
Hozzávalók: (4 kisebb adag)
- 1 doboz hámozott darabolt paradicsom konzerv (egész is lehet, de a darabolttal gyorsabb)
- 1 kisebb cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 babérlevél
- só, bors
- friss bazsalikom
A cukkinit megpucoljuk ls apró kockákra vágjuk (hogy gyorsan elkészüljön). Egy serpenyőben kevés olívaolajon megfuttatjuk a zúzott/reszelt fokhagyma gerezdeket, de csak óvatosan, mert egy pillanat alatt el tud égni, és akkor keserű lesz. Ha már a fokhagyma illatozik, akkor mehet rá a cukkini, kicsit pirítsuk körbe, majd öntsük nyakon a paradicsom konzervvel. Sózzuk, borsozzuk, dobjunk bele egy babérlevelet és takaréklángon lefedve kb 15 perc alatt főzzük össze. Akkor jó, ha a cukkini teljesen megpuhult benne, a paradicsom meg besűrűsödött. Ekkor kivesszük a babérlevelet és turmixgépbe öntjük (vagy botmixerrel is nekimenhetünk), hogy pürésítsük és teljesen eltűnjenek belőle a cukkini darabok.
A szószt visszaöntjük a serpenyőbe, egyet rottyantunk még rajta és beleszórjuk a jó sok friss bazsalikomot. A mártást frissen kifőtt tésztával összeforgatjuk, reszelt sajttal (ha a gyerekek megeszik parmezánnal) tálaljuk.
Bocsi a képekért, csak menet közben jutott eszembe, hogy ez akár egy gyors posztot is megér, így rendes fotót nem csináltam róla.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!