Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Gyümölcsrizs, ami nem tejberizs

na jó, kezdetben az

2015. október 25. - HZsuzsi84

img_6066.JPG

A klasszikus kakaóporral megszórt, meleg tejberizsért nem rajongok különösebben. De egy könnyű, légies hideg gyümölcsrizs (szigorúan kakaópor nélkül, legalábbis nekem) már más kategória. 

Az alapja ugyanúgy egy tejberizs, csak meg kell várni, hogy kihűljon, majd tejszínhabbal fellazítani és gyümölccsel tálalni. Szezonjában málnával a kedvencem, de isteni eperrel, vagy vegyesen piros bogyós gyümölcsökkel ,őszibarackkal, gyakorlatilag ízlés szerint bármivel. Így ősszel már kisebb a friss gyümölcs választék, így jobb híján egy őszibarackkonzervhez nyúltam, ami az egyetlen gyümölcs, amit hajlandó vagyok konzerv formában megvenni, de az tényleg finom (jó, tudom, brutál cukros lötyiben áll, de akkor is finom, akármennyire sincs túl sok köze egy igazi őszibarackhoz). A gránátalma színben és ízben is nagyon passzol hozzá, a savanykássága kifejezetten jó páros az édes tejes rizzsel. 

Jó tejberizst szerintem csak és kizárólag kerekszemű (rizottónak való) rizsből lehet főzni, mert annak sokkal nagyobb a keményítőtartalma, és jóval krémesebb lesz a végeredmény, mintha sima rizsből csinálnánk, akárcsak a rizottónál.

img_6072.JPG

Hozzávalók: 

  • 100 g kerekszemű rizs
  • 8 dl (2,8 %-os) tej (lehet akár mandulatejből, vagy részben kókusztejből készíteni és akkor laktózmentes lesz, egészen addig, amíg a tejszínhabot bele nem keverjük :) )
  • 1 vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 2 ek. cukor
  • 1,5-2 dl tejszín habbá verve 
  • a tálaláshoz: 1 őszibarack konzerv, 1 gránátalma magjai, csokiforgács

A tejet a sóval és a vanília kikapart magjaival lábosba öntjük, majd a rizzsel együtt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzzük. Ha a rizs megpuhult (de azért nem árt, ha még picit harapható marad, épp mint egy jó rizottóban), akkor tesszük csak bele a cukrot (ha azzal együtt főznénk, akkor sokkal könnyebben leégne és gyakorlatilag folyamatosan kellene keverni), amit elkeverünk benne, majd elzárjuk a lángot. Az elkészült tejberizs tetejére folpackot teszünk, hogy a hűlés során ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, ez sokaknak nagy konyhai mumus. Ami fontos, min. 30% zsírtartalmú habtejszínt használjatok csak, ami legyen jól lehűtve, szobahőmérsékletű tejszínből nem lehet kemény habot verni. Nem kell a robotgép legmagasabb fokozatát használni, akkor könnyebben kicsapódik és vajszerű trutyi lesz belőle. Szóval közepes fokozaton kezdjük el verni, és ha édesíteni akarnánk (most a gyümülcsrizshez nem kell), akkor félig felvert állapotban tegyünk hozzá kevés porcukrot. Ha sehogy sem akarna felverődni, akkor lehet csalni egy picit, egy-két kanál mascarpone megdobja a zsírtartalmát és tökéletes habot lehet belőle verni. Így kevésbé is esik össze, toertadíszítésnél pl. kifejezetten ajánlatos bevetni ezt a trükköt. 

A kihűlt tejberizst robotgéppel lazítsuk fel, majd keverjük bele a tejszínhab felét, a másik felét egy spatula segítségével óvatosan forgassuk hozzá. A választott gyümölccsel rétegezve (vagy akár belekeverve) tálaljuk, tetejét gyümölccsel és csokoládéforgáccsal díszítsük. 

img_6068.JPG

img_6069.JPG

img_6064.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr598015391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.10.25. 14:58:15

A cukros lötyi nem más, mint víz, sok cukor és a gyümölcsből kioldódott pektin. Csak kidobni lehet. Egyébként ez is igazi őszibarack, tehát ilyen értelemben köze van hozzá, amihez viszont tényleg nem sok köze van, az a friss érett őszibarack íze, zamata. :) Ezért szoktam magam befőzni télire, főleg zamatos fehér húsút minimális gyümölcscukorral, citromlével, aszkorbinsavval. Ez se lesz olyan, mint a friss, de a boltit azért simán veri. A c vitamin antioxidánsként segít, hogy ne barnuljon meg. Ennek a levét is meg lehet inni. 2-3 órás munkával megvan egész télre.:)
Mostanában általában sushi rizsből (Nishiki Yume) készítem, ez apróbb szemű, mint a rizottó készítéséhez való. Érdemes kipróbálni. Ajánlom, még a tetejére az omlós morzsát. Sokáig eláll lezárt dobozban és nagyon jó desszertek tetejére szórva. Nehezen ázik el sokáig ropogós marad. Télen, a kíméletesen felengedett fagyasztott gyümölcsök is jól hasznosíthatók gyümölcsrizsben.
Morzsa, ha érdekel:
www.gaultmillau.hu/receptek/omlos-morzsa-crumble
Ha nem légkeveréses a sütő magasabb hőmérsékletet kell beállítani.
süti beállítások módosítása