Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Palacsinta variációk: hagyományos és amerikai palacsinta

2015. november 16. - HZsuzsi84

101canon2.jpg

A palacsinta sütésről mindenki azt mondja, hogy pofon egyszerű dolog. És tényleg az, viszont szerintem, mint a cukrászatban általában, a palacsintánál sem árt betartani a pontos arányokat. Persze találomra is össze lehet dobni a nagyjából jó palacsinta tésztát, de ha megvannak valaminek a tökéletes arányai, akkor miért csinálnánk, csak nagyjából úgy? Ha valami valahogy jó, akkor kicsit több, vagy kicsit kevesebb liszttel/tejjel/vízzel nem lesz ugyanolyan jó. Gyerekkoromban sokszor próbáltam találomra palacsinta tésztát keverni, és nagyjából mindig jó lett, de hol iylen, hol olyan. Az az érdekes, hogy most felnőtt fejjel, hátam mögött rengeteg tapasztalattal én bizony, bevallom, kimérem a palacsinta tészta hozzávalóit, mert szerintem így lesz tökéletes. 

Az amerikai palacsinta a hagyományossal szemben tartalmaz egy kis sütőport és sűrűbb a tésztája, így vastagabbra lehet sütni. Az amerikaiak általában juharsziruppal meglocsolva tálalják és képesek hozzá sült bacont enni, az nekem elég meredek párosítás, így mogyorókrémmel és nutellával töltöttem meg a palacsinta tornyot, a tetejét pirított (pekán)dióval szórtam meg, Szerintem isteni lett! Brutál kalóriabomba, szóval azért csak óvatosan! 

Pénteken a FEM3Cafá műsorában palacsintáztam, nem is egyedül, hanem a kisfiammal. Visszanézhető itt. (A képernyőre tévedésből rossz receptet írtak ki, szóval ne azt kövessétek, hanem az itt a blogban leírtat!). 

palacsintak.jpg

Íme a hozzávalók összehasonlító jelleggel, hogy szemléltessem a különséget. Egy adag 1-1 tojásból készül, innentől már csak fel kell szorozni, ha többet szeretnénk. Hagyományosból dupla mennyiséget érdemes alapból csinálni, amerikaiból nekünk négyünknek elég szokott lenni az egy tojásos adag. 

Hozzávalók Hagyományos magyar (6 nagy db) Amerikai (12 kis db)
liszt 125 g 100g
cukor 25g
tojás 1 db 1 db
tej 150 ml 125 ml
szóda 100 ml
sütőpor 1 tk
1 csipet 1 csipet
zsiradék 1 ek. olaj

1 ek. olvasztott vaj

tálaláshoz: a hagyományoshoz ízlés szerint bármi, az amerikaihoz: Nutella, banán, juharszirup, dió (vagy még jobb ha van: pekándió)

A hagyományos palacsinta tésztát az összekeverés után nem árt egy picit pihentetni. Forró enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, majd ízlés szerint megtöltjük.

Az amerikai palacsinta hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük és máris süthetjük is. Mini merőkanállal (A gyerekek játék konyhájából való) forró olajozott serpenyőben egyszerre hármat sütünk belőlük. Ha a tészta felülete elkezd hólyagosodni, akkor kell megfordítani. Az aranybarnára sütött palacsintákat vékonyan megkenjük a Nutellával, néhény banán szeletet ültetünk rájuk, majd így rétegezve tornyot építünk belőlük. A tetejére juharszirupot csurgatunk és megszórjuk a pirított magvakkal. Azonnal tálaljuk.

img_6191.JPG

img_6192.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr948078658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miyagawa 2015.11.17. 06:54:08

Javaslom a tartalmazott kalóriát a recepteknél közzétenni.

HZsuzsi84 2015.11.17. 07:37:38

@miyagawa: hát azt hiszem ezt nem pont ennél a receptnél lenne érdemes elkezdeni :D (brutál!!!)
De a mennyiségek alapján, bárki kiszámolhatja magának, akit érdekel.

inebhedj - szerintem 2015.11.17. 09:18:50

Én valamelyest hígabb tésztával szoktam (ti. vékonyan szeretik a gyerekek: kb. 50 db-hoz 600 g liszt, 2 egész tojás, 9 dl tej, 6 dl szódavíz, só, ellenben olajat nem rakok a tésztába!, 1-2 óra pihentetés), és szigorúan (kacsa)zsírban sütöm (mondjuk olajban szinte soha és semmit). Kell még hozzá 1-2 vagy 100 éves, már jól kiégetett palacsintasütő is.

(Ja és tálaláskor nagyon ügyelek arra, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a kalóriatartalom ;) )

spinat 2015.11.17. 09:34:52

szerintem a pancake nem palacsinta, még ha lapos és kerek, akkor se.

nyikk 2015.11.17. 09:51:00

És a juharszirupot hagyjuk meg a kitalálójának:))

Gukker 2015.11.17. 11:13:48

@spinat:
"szerintem a pancake nem palacsinta, még ha lapos és kerek, akkor se."
Palacsinta az. Amerikai palacsinta. A hagyományos palacsintát az ameriakaiak (a franciák után) crêpe-nek hívják.

"És a juharszirupot hagyjuk meg a kitalálójának:))"
Nincs a juharsziruppal semmi baj. Finom az. :) Nem ég tőle a gyomrom, mint a méztől.

HZsuzsi84 2015.11.17. 13:17:03

@spinat: Palacsinta-szerű tésztát kb a világ minden táján csinálnak, pancake, crepes, blini, stb... sorolhatnánk. Mi magyarok palacisntának hívjuk. Ezek semelyik sem ugyanaz, de azért van hasonlóság köztük.

A juharszirupóról meg csak annyit, hogy ízlésről vitatkozni nem igazán érdemes szerintem :) van aki szereti, van aki nem. ennyi :)

Doryyka 2015.11.17. 15:11:51

Az amerikai palacsinta meg sokkal finomabb, ha tej helyett Buttermilch van benne.

Helyszíni zsemle 2015.11.17. 16:08:53

Az amerikai palacsinta, az nem palacsinta, hanem egy gusztustalan tesztatorony, mint ahogy az amerikai futbal sem futbal, csak verekednek a negerek. A palacsintat hajszal vekonyra sutik es feltekerik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.11.17. 16:43:01

@Helyszíni zsemle: Héló!gazi focit nem leszólni!:))
Amúgy a palacsintát én is az általad leírtak szerint sütöm.
Volt már ,hogy kicsit híg lett és majdnem szúnyogháló lett belőle!:))

antiszociál 2016.01.07. 23:20:19

@Gukker:

A repceméz gyomorsav túltengésre, és gyulladáscsökkentésre is jó, attól nem ég asszem.

De a túrónak se hiányzik ez a juharszirup :jajj
süti beállítások módosítása