A Waldorf saláta nagy kedvencem, a zeller földes íze szórtés az alma édessége tökéletes párost alkotnak benne. Innen jött az ötlet, hogy egy egyszerű zellerkrémlevest is izgalmasabbá lehet tenni némi almával és a tetejére szórt pirított dióval. Próbáljátok ki!
Hozzávalók (4 főre)
- 1 nagyobb zellergumó (kb. fél kilós)
- 1 alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zellerszár
- vaj
- 8-10 dl víz vagy zöldségalaplé
- 2 ág kakukkfű
- só, bors
- 50 ml tejszín
- 1 marék dió
A hagymát és a zellerszárat apróra vágjuk és egy evőkanálnyi vajon megdinszteljük, közben sózzuk. A zellergumót meghámozzuk és minél kisebb kockákra vágjuk (hogy hamar megfőjenek), az almát is meghámozzuk és feldaraboljuk. Mindkettőt a hagymás alapra dobjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kakkukkfű ágakat és felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve kb. fél óra alatt puhára főzzük a zellert. Kivesszük a kakukkfüvek szárát (a kis levélkék valószínűleg már belefőttek a levesbe), majd botmixerrel pürésítjük. Én mindig átszűröm egy apró lyukú szűrőn, mert sokkal jobban szeretem a sima, selymes krémleveseket. Egy egész kevés tejszínnel tesszük még krémesebbé. Utólag sózzuk, ha szükséges.
A diót durvára vágjuk és száraz serpenyőben pirítani kezdjük, amikor már illatozik rádobunk egy kanál vajat, és rázogatva aranyszínűre pirítjuk. A kitálalt leves tetejére petrezselymet és zellerzöldet szórunk, beleszórjuk a pirított diót és megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!