Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Konfitált kacsacomb

a tökéletes hétvégi ebéd

2016. október 03. - HZsuzsi84

img_8727.JPG

Kacsacombot gyakorlatilag szerintem csak konfitálni érdemes. Régi tartósítása eljárásról van szó: a bő zsírban, alacsony hőmérsékleten való hosszú sütés/főzés. A hús így eszméletlen szaftos és omlós lesz. Nem kell tőle megijedni, a végeredmény nem lesz zsíros, a sok zsír csak megvédi a húst a kiszáradástól. 

Mi most főételként fogyasztottuk, de ha a sütés végén a zsírt leszűrjük, és abban hagyjuk kihűlni a húst, akkor egyrészt sokáig eláll a hűtőben, másrészt hidegen kenyérrel fogyasztva isteni csemege. 

Hozzávalók:

  • 2 kacsacomb
  • só, bors, kakukkfű, babérlevél
  • kb.  30 dkg kacsa-/libazsír
  • 1 fej fokhagyma 

A kacsacombokat sóval és borssal jól bedörzsöljük, kakukkfűvel fűszerezzük és néhány órára (vagy akár egy éjszakára) a hűtőbe tesszük. Sütés előtt letörölgetjük, majd egy vastag aljú serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. A zsírt közben felolvasztjuk és egy alkalmas méretű sütőtálba öntjük, majd belehelyezzük a kacsacombokat úgy, hogy a zsír ellepje. Mellé dobunk egy félbevágott fej fokhagymát, egy babérlevelet és néhány kakukkfű/rozmaring ágat. 

Én a két combot, bő 2 óra alatt 130 fokos sütőben készítettem el (nagyobb hús- és zsírmennyiség esetén kicsit nőhet a sütési idő), isteni finom lett, de ha még jobban ráér az ember, akkor akár 80 fokos sütőbe is teheti, akkor kb. 4 órára van szükség. 

A megsült húst forró serpenyőben körbepirítjuk, ha nem kapott volna elég színt. Akkor is ez a teendő, ha nem azonnal fogyasztjuk, hanem  hűtőből vesszük elő. A zsírból kihalásszuk a vajpuhára sült fokhagymákat is. 

Krémes, vajas krumplipürével tálaltam, de nagyon jól passzol hozzá a klasszikus párolt káposzta, vagy bármilyen gyökérzöldség sütve/pürének elkészítve. Sült almával/körtével is nagyon finom. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr378356648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2016.10.05. 07:38:19

80 fok 4 óra nagyon kevés lehet. 12 óra 80fok lapockának kevés volt 16 kellett neki, ez alapján gondolom.

HZsuzsi84 2016.10.05. 07:49:19

@Nand: A 130 fok 2 óra teljesen jó volt, ehhez képest a 80 fok 4 óra nem tűnik irreálisnak, de persze hús mérettől is függ. Én két db kacsacombra írtam, az nem nagy mennyiség, nem vastag hús, egy sertés lapocka más tészta: mire ott a belső maghőmérséklet eléri a megfelelő hőfokot, az biztos nagyon sok idő ilyen alacsony sütési hőmérsékleten.

Nagybett 2016.10.19. 17:47:40

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy hol tudok venni jó minőségű edényeket Pesten vagy a weben? Tudnál ajánlani helyeket? A rozé kacsa, lávasüti, diós csokis kockát készítettem el a blogodról, mindegyik szuper lett. Köszönöm a recepteket. Betti

HZsuzsi84 2016.10.19. 19:51:18

@Nagybett: az IKEAban elég jó minőségű edények vannak, ár-érték arányban mindenképpen tudom ajánlani.

Róza Hervai 2017.12.17. 19:57:27

Kedves Zsuzsi!

Konfitált kacsacomb recept keresése közben találtam a blogodra és nagyon-nagyon tetszik! (Elég hasonlóan gondolkodok a főzésről)
Még sose volt dolgom kacsával és nem sokat tudok róla, viszont pár ismerősöm panaszkodott rá, hogy megfájdul tőle a hasuk. Mivel karácsonyi ünnepi vacsorának szánnám, és a párom kifejezetten hasfájós, elég bizonytalan vagyok . (Egyikünknek sincs túl sok kacsa-élménye, de már nagyon kíváncsiak vagyunk rá.) Neked mi a tapasztalatod? Érdemes kerülnie a gyengébb gyomrúaknak? Vagy esetleg valamire kell külön figyelni, hogy könnyebben emészthető legyen?
Köszi a segítséged! :)

Róza

HZsuzsi84 2017.12.18. 08:44:28

@Róza Hervai: Kedves Róza! NEkem még nem volt ilyen tapasztalatom, hogy a kacsától bárkinek fájt volna a hasa, pedig rengetegszer ettünk már, gyerekek is, felnőttek is. Szerintem nem kell félni tőle. Inkább a túlzott szírosságra tudok gondolni, hogy az lehetett a baj annál, aki erre panaszkodott. A konfitálás ijesztően hangozhat, mert a zsírban áll a hús, de ez csak a kiszáradástól védi meg, maga az elkészült étel egyáltalán nem lesz zsíros, hanem tökéletesen omlós és szaftos marad. Nagyon ajánlom! Előtte egy Unicum vagy egy pálesz ;)

Róza Hervai 2017.12.18. 20:17:50

@HZsuzsi84: Köszi a választ, meggyőztél! :)
Én ilyen köretre gondoltam: párolt lilakáposzta, almás sütőtökpüré és mustáros körte (családi recept alapján, mustármagos enyhén ecetes lében eltett körtebefőtt). Vélemény? :)
Már tűkön ülök, alig várom, hogy elkészíthessem. Egyébként a desszertet is tőled "lopom": párom kérésére a somlói tortát kell elkészítenem :) :)

HZsuzsi84 2017.12.19. 17:01:28

@Róza Hervai: Huh, fejedelmi! A mustáros ecetes körte iszonyú jól hangzik! MEgoszthatnád velem a receptjét:)

Róza Hervai 2017.12.20. 09:06:53

@HZsuzsi84: Interneten találtuk, már nem is tudom, pontosan hol, de most kicsi böngésztem és ez a recept szerintem nagyon jó hozzá: jokaja.hu/savanyu-mustaros-korte/
Volt olyan év, hogy almaecetet használtunk és úgy is nagyon finom volt. A lényeg, hogy ne legyen túl erős az ecet.

gyogyimogyinokedli 2018.02.22. 00:01:15

@Nand: hogy lenne kevés?! Nekem 4 óra 80 fokon elég volt ahhoz, hogy a hús leessen a csontról!!
süti beállítások módosítása