Sok témában szeretek a Pinterestről inspirálódni: lakberendezés, dekoráció, stb., de kaja ötletet azt hiszem még sosem vettem onnan. Ez a típusú torta dekoráció viszont már annyiszor jött szembe velem, hogy évek óta terveztem, hogy megcsinálom. Szóval be ell valljm, ez a király ötlet nem az enyém :) sajnos.
Marci névnapjára készült, a tetején Schleich állatokkal (ami gyakorlatilag az ajándék volt) és rozmaring "fákkal". :)
A torta egy egyszerű masarponés krémmel készült 'naked cake' volt, és óriási sikert aratott, kívül-belül. :) Titka a krémben lévő tojásfehérje, amitől olyan légies lesz az egész, hogy durván eteti magát. :) Ellentétben a jól formázható, de számomra ehetetlen vajas krémekkel... :P
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt/rizsliszt (ha gluténmentesen szeretnénk)
- 1 tk vaníliakivonat (vagy -őrlemény)
- 1 csipet só
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 250 ml habtejszín
- 100 g fehércsoki
- 1 (nagy) tojásfehérje
- 1 tk vaníliakivonat (vagy -őrlemény)
- 1 csipet só
opcionális: málna/meggy vagy más gyümöcs a rétegezéshez
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval elkezdjük habosítani, majd a cukor harmadával kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliával fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. A masszát sütőpapíral kibélelt csatos tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35 perc alatt megsütjük. Ha kész, a forma oldalát levesszük, és egy deszkára borítjuk a piskótát, így lelapul szépen, ha a sütés közben felpúposodott volna. Míg hűl, elkészítjük a krémet.
A fehércsokit feltördeljük és gőz fölött megolvasztjuk. A szobahőmérsékletű mascarponét a vaníliával kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt és simára keverjük. Mehet bele az olvasztott fehércsoki is, azzal is homogénre keverjük. Végül habbá verjük a tojásfehérjét, és azzal lazítjuk a krémet: kíméletesen összeforgatjuk egy spatulával és kész.
A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk és gazdagon megtöltjük a krémmel. Ízlés szerint gyümölcsöt is szórunk a rétegek közé. A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Az oldalán egy fém spatulát, vagy széles pengéjű kést végighúzunk, hogy a fölösleges krémet leszedjük, így alakul ki a "naked" (azaz pucér) kinézet.
A torta tetejére porcukorral megszórt rozmaringágakat szúrtam, és ráállítottam az állatokat, a krémbe kicsit belenyomva, hogy ne dőljenek el.
Háttérben az ünnepelt, ölében a húgával :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!