Egy gyorsan elkészíthető, egyszerű, mégis nagyon finom desszert ötletet mutatok, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de egy borongós őszi/téli estét is ér feldobni vele bármikor. Fűszeres spekulatius keksz (vagy mézeskalács), marcipános csokihab, tejszínhab és gránátalma alkotják a rétegeket. Az édes krémes, a ropogós és a fanyar találkozása tökéletes harmóniában. Imádni fogjátok!
Hozzávalók (4 főre):
- 100 g marcipán massza
- 50 g étcsoki 70%
- 50 g tejcsoki
- 100 ml tejszín
- 1 löttyintésnyi whisky
- + 200 ml tejszín
- 5 ek. mascarpone (kb. 150 g)
- 2 tk. porcukor
- fél gránátalma magjai
- 8 db spekulatius keksz (vagy mézeskalács, vagy más fűszeres keksz)
Gőz fölött az apróra tört csokoládékat összeolvasztjuk az 1 dl tejszínnel, a whiskyvel és az elmorzsolt marcipánmaszsával, simára keverjük, majd félretesszük hűlni.
A kekszeket egy zacskóba tesszük és egy sodrófával megütögetjük, ez a legegyszerűbb módja a morzsává alakításának. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok.
200 ml tejszínből lágy habot verünk, menet közben hozzáadjuk a porcukrot és 1 ek. mascarponét.
A kihűlt csokis-marcipános alaphoz adunk kb. 4 ek mascarponét, közben folyamatosan keverjük robotgéppel, hogy szép sima habos krémet kapjunk. 2-3 evőkanál tejszínhabot is hozzáforgatunk a végén.
Jöhet a rétegezés: 4 pohár aljára kanalazunk a kekszmorzsából, majd jöhet a csokis krém, gránátalma magok, kevés tejszínhab, majd a maradék csokis krémet eloszlatjuk rajtuk. Tejszínhabbal koronázzuk a tetejét, amit gránátalmával és a maradék kekszmorzsával díszítünk. Lehetne még rá pirított mandula lapocskát, vagy csokiforgácsot is szórni, legyetek kreatívak!
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!