A fóliában vagy sütőpapírban sütés technikája szuper dolog. Minimális munkával és még annál is kevesebb zsiradékkel lehet tökéletes állagokat elérni. Minden íz a kis batyuban marad, nem a serpenyőben, vagy tepsiben, vagy főzővízben. Én főleg halat szeretek ilyen módon elkészíteni, mert a hal könnyű szerkezete miatt eleve kényesebb, mint egy hús szelet, így nem kell azon izgulni, hogy a sütés során a halszelet szétesik/kiszárad.
Mélyhűtött halat nem igen ajánlok hozzá, mert annyira vizes, hogy szétáztatja az egészet (mivel vizesen fagyasztják) így nagyban veszít az élvezeti értékéből. Friss halat a METRO-ban szoktam venni, néhány havonta kiugrunk, akkor telepakolom a mélyhűtőt friss lazaccal, pisztránggal, tőkehallal, afrikai harcsával és az általam lefagyasztott hal már kiolvasztás után is uyanolyan állagú, mint frissen, tökéletesen használható.
Ebben a receptben most épp afrikai harcsa filé van, de természetesen bármilyen más halfilével is elkészíthető.
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 afrikai harcsa filé (2 felé vágva)
- kaliforniai paprika (én épp pirosat használtam, de vegyes színekkel még szebb)
- koktélparadicsom
- cukkini
- friss kakukkfű ág
- olívaolaj, vaj
- só, (citrom)bors
- körethez: kuszkusz, citrom, mandulapehely, petrezselyem
Ha gyorsak akarunk lenni kezdjük a sütő belemelegítésével, mire eléri a 190 fokot, épp készen is lesznek a csomagocskáink, mire megsül a hal, elkészül a köret és akkor tényleg meglesz fél óra alatt! Óra indul!
Letépünk egy nagyobb darab alufóliát, a közepére locsolunk egy pici olavíolajat, majd a sózott-borsozott halszeleteket ráültetjük (1 csomagba 1 szelet hal kerül). A hal tetejére tesszük a cukkini szeleteket, a felezett koktélparadicsomot és a kisebb darabokra vágott kaliforniai paprikát is. Ráültetünk egy kakukkfűágat és egy kis kocka vajat, majd az egészet alaposan becsomagoljuk.
190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Óvatosan a kibontással, mert a kicsapó forró gőz bizony nem kellemes.
A hal vajpuha és omlós lesz, a zöldségek roppanósan puhák. Isteni.
Köretnek épp mandulás kuszkuszt kínáltam hozzá, amíg a hal sül kényelmesen el is készül. A kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel nyakon öntjük, sózzuk és lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd villával fellazítjuk. Ráfacsarjuk egy citrom levét, borsozzuk és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet is. Egy marék mandulapelyhet száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk és azt is a kuszkuszhoz keverjük. A hal mellé tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!