Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Fóliában sült hal zöldségekkel, mandulás kuszkusszal

egyszerű finom és egészséges, mindössze fél óra alatt

2016. április 18. - HZsuzsi84


hal_kollazs.jpgA fóliában vagy sütőpapírban sütés technikája szuper dolog. Minimális munkával és még annál is kevesebb zsiradékkel lehet tökéletes állagokat elérni. Minden íz a kis batyuban marad, nem a serpenyőben, vagy tepsiben, vagy főzővízben. Én főleg halat szeretek ilyen módon elkészíteni, mert a hal könnyű szerkezete miatt eleve kényesebb, mint egy hús szelet, így nem kell azon izgulni, hogy a sütés során a halszelet szétesik/kiszárad. 

Mélyhűtött halat nem igen ajánlok hozzá, mert annyira vizes, hogy szétáztatja az egészet (mivel vizesen fagyasztják) így nagyban veszít az élvezeti értékéből. Friss halat a METRO-ban szoktam venni, néhány havonta kiugrunk, akkor telepakolom a mélyhűtőt friss lazaccal, pisztránggal, tőkehallal, afrikai harcsával és az általam lefagyasztott hal már kiolvasztás után is uyanolyan állagú, mint frissen, tökéletesen használható. 

Ebben a receptben most épp afrikai harcsa filé van, de természetesen bármilyen más halfilével is elkészíthető. 

img_7660_medium.JPG

Hozzávalók (2 személyre)

  • 1 afrikai harcsa filé (2 felé vágva)
  • kaliforniai paprika (én épp pirosat használtam, de vegyes színekkel még szebb)
  • koktélparadicsom
  • cukkini
  • friss kakukkfű ág
  • olívaolaj, vaj
  • só, (citrom)bors
  • körethez: kuszkusz, citrom, mandulapehely, petrezselyem

Ha gyorsak akarunk lenni kezdjük a sütő belemelegítésével, mire eléri a 190 fokot, épp készen is lesznek a csomagocskáink, mire megsül a hal, elkészül a köret és akkor tényleg meglesz fél óra alatt! Óra indul! 

Letépünk egy nagyobb darab alufóliát, a közepére locsolunk egy pici olavíolajat, majd a sózott-borsozott halszeleteket ráültetjük (1 csomagba 1 szelet hal kerül). A hal tetejére tesszük a cukkini szeleteket, a felezett koktélparadicsomot és a kisebb darabokra vágott kaliforniai paprikát is. Ráültetünk egy kakukkfűágat és egy kis kocka vajat, majd az egészet alaposan becsomagoljuk. 

img_7657.JPG

190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Óvatosan a kibontással, mert a kicsapó forró gőz bizony nem kellemes. 

A hal vajpuha és omlós lesz, a zöldségek roppanósan puhák. Isteni. 

img_7662_large.JPG

img_7670_large.JPG

Köretnek épp mandulás kuszkuszt kínáltam hozzá, amíg a hal sül kényelmesen el is készül. A kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel nyakon öntjük, sózzuk és lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd villával fellazítjuk. Ráfacsarjuk egy citrom levét, borsozzuk és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet is. Egy marék mandulapelyhet száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk és azt is a kuszkuszhoz keverjük. A hal mellé tálaljuk. 

img_7666_large.JPG

img_7661_large.JPG

img_7672_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr118639520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása