Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Krumplipüré rózsákkal sült sörös csülökragu

2017. február 23. - HZsuzsi84

Az angolszász konyhában sheperd's pie, a franciáknál parmentier: a húsos ragu tetején krumplipürével összesütve egy létező műfaj a nemzetközi gasztronómiában. Leggyakrabban darált húsos raguval készül, de persze kockára vágott hússal is működik, a ragut lehet keverni zöldségekkel, fűszerezni ízlés szerint. 

Én most egy sörös csülökragut készítettem, ami olyan vajpuhára sült, hogy a húst egy villa segítségével szálaira lehetett szedni, így vonta be a sörös, fűszeres szaft. A tetejére parmezánnal dúsítot vajas krumplipüréből nyomtam rózsákat, így sült össze. Isteni egytálétel, variálni ér! 

kollazs_csulok.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg bőr és csont nélküli csülökhús
  • 2 ek mangalicazsír
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring 
  • 3 levél zsálya
  • 2 babérlevél
  • 2 ek paradicsompüré 
  • 5 dl sör 
  • só, bors
  • a krumplipüréhez: 75 dkg krumpli, 1,5 dl tej, 10 dkg vaj, 15 g reszelt parmezán, szerecsendió, só
  • 1 ek vaj megolvasztva
  • friss petrezselyem 

A kockára vágott húst egy öntöttvas edényben a zsiradékon körbepirítjuk, ekkor még nem kell sózni, majd kivesszük és mehet bele az apróra vágott hagyma és fokhagyma. A megdinsztelt hagymára rákanalazzuk a paradicsompürét és lepirítjuk, majd mehet vissza az előpirított hús, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket, felöntjük a sörrel, felforraljuk, majd lefedve 150 fokos sütőbe toljuk 2 órára. Ezalatt vajpuhára sül. (Lehet bele tenni sárgarépát, vagy zöldborsót, gombát, én most zöldség nélkül készítettem.)

Míg a ragu készül, elkészítjük a krumplipürét. A krumplit meghámozzuk és kockára vágva sós vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval a forró tejbe nyomjuk, elkeverjük a vajjal és habverővel simára keverjük, fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval és sóval, majd belekeverjük a reszelt parmezánt. Kicsit hűlni hagyjuk. 

Az elkészült csülökraguból a fűszerágakat és leveleket kihalásszuk, majd villával szálaira szedjük a húst, egy sütőtál alján elterítjük, majd habszákból a tetejére nyomjuk a krumplipürét. (Akár elkenni is lehet a tetején, ha valaki az egyszerű megoldásokat kedveli.) A felületét egy szilikon ecset segítségével megkenjük olvasztott vajjal, így egyenletesebben és szebben fog pirulni. 

190 fokos sütőben 25 perc alatt aranyszínűre sütjük, picit pihentetjük, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

img_9458_large.JPG

img_9466_large.JPG

img_9461_large.JPG

A krumplipüré is az a műfaj, amikor aztán pláne semmi jelentősége, hogy esztétikailag, hogy néz ki az alapanyag, mégis a boltok polcain általában a tökéletes, szemre tetszetős zöldségekkel, gyümölcsökkel találkozunk. A Tesco szeretne fellépni az élelmiszer-pazarlás ellen,  így Perfectly Imperfect néven egyelőre teszt jelleggel elkezdtek olyan zöldségeket, gyümölcsöket forgalmazni, amik picit szépséghibásak, de a maguk tökéletlenségükben tökéletesek, az új kínálattal a céljuk, hogy már a termelői oldalon is csökkentsék a pazarlást. 

Ezek a gyümölcsök, zöldségek csak külsőleg nem felelnek meg a szabványméreteknek vagy -formáknak, belsőleg ugyanolyan minőségűek és kiválók mint szabályos társaik. A krumpli lehet göcsörtös, vagy épp szívalakú, a répák nem válogatottan ugyanakkorák és néha lehet, hogy még görbék is, az almákat lehet, hogy megnyomta az ág, de ez a végeredményen nem látszik. A belőlük készült étel ugyanolyan. Keressétek ezeket a Tesco polcain (a teszt projekt során egyelőre csak 12 áruházban), és főzzetek belőlük bátran!

Bár gyerekkorunkban kifejezetten örültünk egy-egy érdekes formájú zöldségnek, manapság a tökéleteset keressük. Pedig fölösleges, mert akkor ilyenekre is bukkanhatunk...

img_9316_1.JPG

img_9324_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3812274841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.02.24. 09:52:03

Nagyon klassz! Kicsit az angolok pásztor pitéjére emlékeztet. :o)

Attilajukkaja 2017.02.24. 09:54:26

Bocsi! Most látom, hogy te is pont ezzel kezdted a posztot. Figyelmetlen voltam, rögtön a receptet olvastam elsőként.
süti beállítások módosítása