Imádom az olasz konyha egyszerűségét, néhány alapanyagból egészen tökéletes ízharmóniát képesek összehozni.
A bruschetta (olívaolajon pirított bagett/ciabatta szeletek) feltéteként a napérlelte friss paradicsomnál nincs is jobb, de amikor még a nap nem érleli a paradicsomot, akkor jobbnál jobb krémeket lehet csinálni hozzá. Most mutatok 3 ötletet, ami vendégváró előételnek, csipegetős borkóstolós vacsorának szuper lehet. Az alapanyagok meg nem szezonálisak, az év bármely szakában elkészíthetőek.
Hozzávalók a mentás zöldborsó pesztóhoz (kb fél kiló lesz belőle)
- 330 g mélyhűtött zöldborsó
- egy marék bébispenót
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis csokor menta
- 1,5 dl extra szűz olívaolaj
- 3 dkg parmezán lereszelbe
- 5 dkg mandula durvára darálva
- 1 citrom reszelt héja
- só, bors
- pár gerezd fokhagyma lereszelve
A borsót forrásban lévő sós vízben pár percig blansírozzuk, elég csak annyira, hogy éppen elveszítse a nyers keménységét, majd leszűrjük és turmixgépbe öntjük. Minden hozzávalót mellé szórunk és krémesre zúzzuk (vigyázzunk, ne égessük le a gép motorját, érdemes pulzáltatva járatni, ha megakadna, átkeverni kézzel). Az olívaolaj mennyiségével beállíthatjuk a tökéletes pesto állagot. Jól záródó üvegben sokáig eláll. Nem scak bruschettára kenve, hanem akár tésztához keverve is isteni finom.
Hozzávalók a tonhalkrémhez:
- 4 x 80 g tonhal konzerv (én olajban eltettet használtam)
- 2 csokor kapor finomra vágva
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- 3 szál újhagyma apróra vágva
- 1 citrom reszelt héja és a felének a leve
- 2 tk mustár
- 2 ek majonéz
- 270 g tejföl
- 1 sárgarépa lereszelve
- lemon pepper (citrombors), só
A tonhal konzervek levét lecsorgatjuk, mielőtt a húsát egy tálba kaparjuk. Összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Sózzuk, borsozzuk és pirítóssal tálaljuk. A belereszelt répa ad egy kellemes friss haraphatóságot az egyébként lágy krémnek. Nagyon jól passzol hozzá!
Hozzávalók a zsályás fehérbab krémhez:
- 250 g száraz fehérbab
- kb fél dl olívaolaj
- 10 levél friss zsálya
- só, bors
A babot egy éjszakán át áztatjuk hideg vízben. Leszűrjük, majd friss sós vízben, kb fél óra alatt (bab minőségétől függően) puhára főzzük. Közben a zsályaleveleket olvasztott vajon ropogósra pirítjuk. A babot egy kevés főzőlével és olívaolajjal aprítógépben összekeverjük (nem kell nagyon pépesnek lennie), hozzászórjuk a zsálya leveleket is, sózzuk, borsozzuk.
Ha szeretnétek megkóstolni a fenti finomságokat, akkor a József nádor téren a Caffe Perfettoban megtehetitek. És egyetek utána egy isteni granolát is.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!