Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy falat Olaszország Budapest szívében

Caffe Perfetto, ahol tényleg perfekt a kávé

2016. február 14. - HZsuzsi84

4678b22e928895098026e7a67a64ae38b4cc8982484d067fe2ae803e2efdda24.jpg

Nyílt egy kis kávézó a József nádor téren, ahova már bekukucskálva is picit Itáliába repül az ember.

foto_2.JPG

Ez is a nem titkolt  célja a tulajdonosnak, Dórának, aki Olaszország szerelmese, és mióta megszületett a kisfia, szerette volna élete két szerelmét: a gyermekét és Olaszország iránti rajongását összehangolni az életében. 3 éves projekt eredménye a december végén nyílt Caffe Perfetto, ami a legapróbb részletekig kitalát, végtelenül ízléses, hangulatos kis hely. Olaszországból jöttek a bútorok, a lámpák, a cementlapok a padlón, olasz a csempe a mosódban (olasz képregényrészlettel rajta, óriási!).

6ca0ed8214557af20cf222828a3b0d7f82890c673e1142bf4a2bc2369f5704a1.jpg

A helyiség hangulatát nagyban meghatározza az itáliai utcarészletet ábrázoló bontott téglafal, a piros Vespával. Imádtam! A cementlapok színvilága volt a kiindulópont a berendezésnél, a színes székek és a letisztult asztalok és padok igazán harmonikus egészt alkotnak. 

0b414072e9177a3b202b00d70814b93d105164fcea674b33677f9667cf96f331.jpg

00f7b63f9eb6897e1284e28942c8a7f673ee663f4323cd769bf6965197746e1c_1.jpg

Természetesen olasz a kávé, méghozzá egy egészen ismeretlen márka, ebben sem akart Dóri beállni a sorba, keresett egy olyan ,kávét amit nem kapni minden sarkon, mégis megfelelhet a magyar közízlésnek, a Caffe L'Artigiano egy kézműves manufaktúrából származú, közepes pörkölésű, igazán kellemes kávéfajta. (És isteni a kis keksz mellette :))

foto_4.JPG

A gazdag antipasti tál olasz sajtokkal, olasz szalámival, olajbogyóval, aszalt paradicsommal, bruschettával és három féle krémmel. 

8036d19d027a34a7ea7f52d09dd2e3425163cd395a66f5a370d4969247ebc81a.jpg

De reggelire van friss croissant, különböző szendvicsek: paninik:

foto.JPG

Vannak szintén házi készítésű kekszek és desszertek. A tiramisu csinos kis csatos üvegekben állandó része a kínálatnak (mert egyszerűen igénylik az emberek) és akármennyire is pofon egyszerű egy tiramisu, kevés helyen lehet igazán jót kapni. 

Emellett változik mindig a kínálat, most épp epres-fehércsokis mousse-szal töltött csokis félgömb és egy tejcsokis-mangós változat. 

bf274e88185e0c13ff2434a521edecd004d5c004f073d2cff0ac2de28726ff05_1.jpg

bc203a4b3a1289b139af6a80d65ca8a3d35e9c3153b85fbe3f0c3955fb0cf8d5.jpg

Autóval megközelíteni majdnem lehetetlen (ugye a József nádor tér behajtási engedélyes), de mind az Erzsébet térről, mind a Vörösmarty térről 1 perc séta. Egy itt elköltött reggelivel vidámabban indul még a hétfő is. Munkaebéd egy antipasti vagy egy sajttál körül? Vannak ötleteim :) Két hónapja nyitottak, még sok midnen alakulóban, de már megéri kipróbálni! 

Ha tetszett, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

Házi csokitorta

gluténmentes, laktózmentes és isteni, tényleg!

img_6857.JPG

Ha valaki valamilyen ételallergiával küzd, akkor a környezete biztosan azt hiszi, hogy merő sanyarúság az élete, lemondás minden étkezés és biztosan nem eszik semmi finomat. De ha egy picit belemélyed az ember a témába, akkor hamar kiderül, hogy bizony lehet igazán finomakat enni, csak megfelelő dolgokkal kell kiváltani az éppen kihagyandó alapanyagokat, és így még a bevált receptek is működhetnek. 

A házi csokitorta receptem már nem újdonság, de annyira tökéletes lett ez a laktóz- és gluténmentes változat, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.

A liszt helyett rizsliszt és egy pici kukoricakeményítő van benne, a krémben meg tej helyett mandulatej (kifejezetten finom lesz tőle!), liszt helyett meg kukoricaliszt és rizsliszt vegyesen, vaj helyett margarin. A végeredmény tökéletes, tényleg, semmivel sem rosszabb, mint az eredeti verzió. Csak egészségesebb (meg egy picit drágább, de nem nagyon). 

Persze ha valaki laktózmentes és gluténmentes édességet szeretne, akkor lehet csinálni gyümölcssalátát, meg ilyeneket, de mennyivel nagyobb örömet szerez az ember, ha egy igazi tiltólistás sütit csinál meg ilyen kivitelben. 

Tovább

Mini madeleine, farsangi kivitelben

img_7124.JPG

Megmagyarázhatatlan vonzódás fűz ezekhez a pici kagyló formájú sütikhez. Ahhoz képest, hogy igazából semmi különös nincs benne, gyakolatilag egy narancshéjjal illatossá tett vajas piskótáról van szó, mégis ezek a kívül ropogós, belül puha gyönyörű kis falatok igazán nagy kedvenceim. 

A héten az óvodai farsangra kellett sütnöm valamit, és mivel a "kagylósüti" a gyerekeimnek is nagy kedvence (bármennyit meg tudnak enni belőle), így erre esett a választás. Munka gyakrolatilag 5 percnyi van vele, utána pihen a hűtőben, belekanalazom a formába, pillanatok alatt megsül és már kész is. 

Igazából ez a recept nem lesz újdonság, már egyszer más formában közzétettem, de mivel ez a dekorált verzió ilyen szép lett, úgy döntöttem, ismétlés a tudás anyja. FAarsangi bulikban még jól jöhet. Sokkal menőbb egy doboz csodaszép mini madeleine-nel érkezni, mint egy zacskó chips-szel! 

Tovább

Spanyol tortilla

egy kiadós hétvégi reggeli

spanyoltortilla.jpg

Vannak napok, amikor rá is ér az ember 2 percnél többet foglalkozni egy reggelivel és szüksége is van egy kiadós első étkezésre. Ehhez lehet egy remek tipp a sapanyol tortilla, ami nem összetévesztendő a vékony kukoricalisztes mexikói tortillával. 

Én ezzel az étellel kb 15 éve találkoztam először, egy barátom jóvoltából, aki spanyolul tanult és sokat járt Spanyolországban. Az omlett szerű tojásos ételek világszerte ismertek, a spanyol verzió gyakorlatilag egy krumplis omlett, vagyis tojáslepény. Lepirított krumpli, hagyma amit körbefog a lágy tojásrántotta, így kell elképzelni. Egy kis friss paradicsommal, salátával szuper napindító. Le lehet utána futni a félmaratont. 

Tovább

Itt a farsang áll a bál...

Süssetek fánkot!

img_7029.JPG

Szeretem a gasztronómiai vonatkozású néphagyományokat. Annak ellenére, hogy alapvetően a változatosság híve vagyok és nem néhány ételből álló repertoárom van, mégis kifejezetten szeretem, amikor ugyanazt csináljuk bizonyos időszakokban. Újévkor malacot és lencsét enni, farsangkor fánkot sütni, Márton napon libát enni, stb... Ezek olyan jó dolgok. 

Viszont abban aztán bőven lehet változatosság, hogy mikor milyen fánkot készít az ember. Van élet a szalagos fánkon túl. Nekem az egyik kedvencem (jó, az Ekler fánknál nincs jobb, de azután...) a túrófánk, ami egészen hasonló élményt nyújt, mint egy kelt tésztás fánk, csak éppen pofonegyszerű és kifejezetten gyors. Nem kell dagasztani, keleszteni, állni hagyni. Csak összekeverjük, kisütjük és már tunkoljuk is bele a sárgabaracklekvárba. 

A túró íze nem dominál benne, mondhatnám, hogy vakteszten meg sem lehetne mondani, csak kellemesen puhává szaftossá és levegőssé teszi a tésztát (hasonlóan működik, mint a túrós kuglófnál.)

A vaníliától illatozó tésztába apróra vágott aszalt sárgabarackot kevertem, ami extra kis meglepetésként szolgál, minden falatnál. 

Tovább

Csokis keksz

a reggeli kávéhoz, teához, kakaóhoz, vagy épp "bocis tejhez"

img_6957.JPG

Már megint egy keksz recept. 1. nem tudom megunni őket. 2. nem fogok kifogyni az ötletekből. 3. nincs annál jobb, mint a reggeli/ebéd utáni kávéhoz egy kis kekszet ropogtatni. 

img_6964.JPG

Ez egy sima 3:2:1-es linzer recept (ez a liszt:vaj:cukor arányát jelenti), egy kicsit felturbózva. Egyszerű, gyors, nagyon fincsi és még szép is. Mi kell még? Töltsétek fel a kekszes dobozokat! 

Tovább

Whisky ropogós

feldob bárimilyen pohárkrémet, fagylaltkelyhet

img_6844.JPG

Megkaptam Mary Berry, a "torták kriálynője" Desszertek c. szakácskönyvét, amiről azt hittem, hogy egy új könyv, aztán kiderült, hogy az 1991-es eredeti, átdolgozott kiadása. Nem tudom az átdolgozás mit jelent, mert számos "retro"-nak mondható recept van benne, de hát Mary Berry neve ikonikus a szakmában, szóval nem baj ha van egy ilyenje az embernek. Van benne egy recept, ami nem tudom, hogy utólag került-e bele, vagy már az eredetiben is benne volt, mert ha az utóbbi, akkor az nagy menőség. 25 éve ugyanis egyáltalán nem volt még divat ilyesmit csinálni. 

Brandy ropogós néven fut, egy hajszál vékony ropogós vajas-gyömbéres tészta, amit melegen fel kell tekerni, így kis szivarokat formázhatunk belőle. Nagyon szeretem a különböző pohárkrémeket, gyorsan és egyszerűen összedobható desszertek,

Én most brandy hiányában whiskyvel csináltam.

Tovább

Színes csokinyalóka

BÚÉK!

img_6476.JPG

Először is nagyon boldog új évet kívánok nektek! Remélem senkinek nem kavarok be az újévi fogadalmába ezzel az ötlettel :) 

Egy pofon egyszerű, mégis nagyon látványos dolgot mutatok. A karácsonyi ajándékba gyártott házi csoki táblák mellett készült pár színes csokinyalóka is, amivel minden gyerek levehető a lábáról. Kezdődik a farsangi időszak, gyerekeknek farsangi buliba csináljatok ilyen látványos finomságot! Ez persze csak egy alapötlet, variáljátok fantáziátok és ízlésetek szerint. 

Tovább

Karácsonyi fűszeres gyümölcstea keverék házilag

semmi aroma, csodás íz

img_6465.JPGAz utolsó előtti pillanatban hoztam egy fantasztikus gasztroajándék ötletet, még nem késő nekiállni, ha valakinek épp egy foodgift ötlet hiányzott még. Szaladjatok be egy gyógyszertárba/herbáriába és pikk-pakk összeállítható ez az illatos házi gyümölcstea, ami amellett, hogy sokkal finomabb, mint bármelyik bolti aromatizált változat, egészségesebb és sokal olcsóbb is. Minden mellette szól! 

Tovább

Karácsonyi összefoglaló

10869780_767513466650534_1462493746339877597_o.jpg

Ígértem, hogy írok egy karácsonyi összefoglaló posztot, még az is lehet, hogy ezt majd évről-évre bővítem. Szóval összegyűjtöttem a blog összes olyan receptjét, aminek köze van a karácsonyhoz. Remélem segít még az utolsó pillanatokban. Leves, főétel, desszert és számos gasztroajándék ötlet egy helyen: 

Tovább
süti beállítások módosítása